Welke HR-trends kunnen we in de toekomst verwachten?

0

Dr. John Sullivan is een, in ieder geval in de VS, bekende persoonlijkheid op het gebied van Human Resources. Hij heeft meer dan 30 jaar ervaring en een uitgesproken mening.

In deze vijf minuten durende video vertelt hij over de HR-trends voor 2011 en verder.

Hij begint met de constatering dat de afgelopen 10 jaar “a decade of hell” was. Het waren tien turbulente jaren, waarin ontwikkelingen en crises elkaar in rap tempo opvolgden. Volgens Sullivan zal ook het komende decennium gekenmerkt worden door onrust en snelle ontwikkelingen. Verandering als constante.

Hij identificeert een aantal trends:

  • Flexibilisering van het personeelsbestand zal, met het oog op turbulente ontwikkelingen, een basisvoorwaarde zijn voor organisaties. Niet alleen ‘de handjes’,  maar ook kennis worden naar behoefte op flexibele basis ingeschakeld.
  • Organisaties zullen weer aandacht moeten gaan besteden aan het behouden van talent. Er staat ons, zeker op deelterreinen, een nieuwe war for talent te wachten.
  • HR zal moeten leren van andere business functies, zoals Marketing, Financiën en Business analyse. Juist door andere business principes te begrijpen en te integreren in het HR-vak kan de toegevoegde waarde van de HR-functie gigantisch toenemen.
  • Technologie zal een grote impact hebben op organisaties. HR moet helpen bij het implementeren van deze technologie. Daarnaast moet HR nadenken over de rol van technologie in het arbeidsproces. Welk werk kan door robots of software worden overgenomen en hoe gaat dat vormgegeven worden?
  • Het toepassen van Customer Relationship Management-principes (CRM). Nu is CRM nog vooral het speelterrein van marketeers en verkopers. Echter, HR zal steeds vaker met deze principes te maken krijgen. Bekend al is bijvoorbeeld de database met sollicitanten. CRM zal uitgebreid worden naar al het personeel. In het systeem liggen wensen en eisen van medewerkers vast. Wat moet je doen om bepaalde personen te behouden? Hoe manage je bepaalde groepen medewerkers?

Sullivan besluit de video met de constatering dat HR grote veranderingen te wachten staan. Het HR-beleid zal steeds minder lijken op dat van bijvoorbeeld de overheid. Het zal eerder lijken op dat van werkgevers als Google en Apple.

Neem vijf minuten de tijd om ‘de toekomstvoorspelling’ van John Sullivan te bekijken.

Meer Mediascan »

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.