VVD wil master laten sponsoren door bedrijf

4

Regeringspartij VVD wil de masteropleiding van studenten laten sponsoren door bedrijven. Op die manier wordt volgens de VVD de kans op een baan voor een student vergroot en bedrijven kunnen al in hun toekomstige werknemers investeren.

VVD-Tweede Kamerlid Anne-Wil Lucas brengt haar voorstel maandag in tijdens een debat met staatssecretaris Halbe Zijlstra (Onderwijs) over het hoger onderwijs. Wat haar betreft wordt het bedrijfsleven zoveel mogelijk bij het onderwijs betrokken. ,,Met de bedrijfsbeurzen krijgen zij er een instrument bij om te zorgen dat er masters komen die goed aansluiten op de vraag op de arbeidsmarkt”, aldus Lucas.

Ze zal Zijlstra vragen alle partijen met elkaar in contact te brengen.

Lees ook:
> Radboud betaalt studie verpleegkundigen
> Fotoacademie: geen baan, collegegeld terug

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

4 reacties

 1. Een goed idee van mevr. Lucas van de VVD.
  Door het geknoei in het verleden van zowel de overheid als van de bedrijven is de band tussen onderwijs en het bedrijfsleven grotendeels verdwenen.
  Toen het wat minder in de economie ging stopten de bedrijven met hun bedrijfsscholen, onder het motto, wij leiden ze op en ze gaan werken bij de concurrent (daarmee vergeten ze dat de concurrent ook een bedrijfsschool had en die leerlingen kwamen dan weer bij de klager) en daarom stoppen we ermee, dus gewoon een bezuiniging.
  Sinds de Mammoetwet startte is de aansluiting met het bedrijfsleven ook verdwenen, dit in combinatie met het stoppen van de bedrijfsscholen.
  Dus eindelijk weer een kans om scholing en werken weer met elkaar te verbinden.
  Het feit dat de linkse partijen altijd bang zijn voor het bedrijfsleven is ook een oorzaak van de verslechteringen op dit gebied.
  Nu hebben we een zogenaamd rechts kabinet en de kansen keren.
  Zeker voor het bedrijfsleven want die komen de komende 10 jaar instroom van jonge mensen zwaar te kort en dit is een goed middel om je bedrijf voor de toekomst veilig te stellen.
  En is het commercieel, gelukkig volmondig ja!
  En levert het beide partijen voordeel op? Dat is zeker een ja waard.
  Ben heel benieuwd of dit goede plan door de kamer komt.

 2. Goed idee!
  Ik ben pas afgestudeerd op het gebied van HRM en heb ervaren hoe moeilijk het is om als starter aan de slag te gaan.
  Als deze mogelijkheid mij in het verleden geboden was, zou ik deze zeker hebben aangegrepen!

 3. Lijkt me een heel goed idee. Was dat in mijn tijd al maar geregeld. Dan was mijn studieschuld ook iets lager:)

 4. Met het bovenstaande ben ik het allemaal eens. Wel moeten Hogescholen en universiteiten waken dat ze onafhankelijk en langetermijn gericht blijven.

  Je moet niet willen hebben dat studenten alleen maar les krijgen in wat het bedrijfsleven nu wil en niet de essentie van de studie die voor de langetermijn belangrijk is verloren gaat. Hetzelfde geldt voor onderzoek. Tot slot van rekening wie gelooft er een onderzoek uitgevoerd door studenten die gesponserd worden door Pepsi?