Vier praktische tips om invloed te vergroten

0

Willen we niet allemaal meebeslissen? Meebesluiten over strategische keuzes? Patty Azzarello geeft vier praktische tips om je invloed dramatisch te vergroten.

Wees een vertaler: spreek de taal van je stakeholders. Niemand geeft er werkelijk om wat jij doet (in ieder geval niet in die mate zoals jijzelf).

Onderwijs niet – wees relevanter: Probeer je stakeholders niet te onderwijzen. Probeer bijvoorbeeld de directeur te leren wat HRM is. Het werkt niet en is frustrerend voor beide partijen. Als je anderen moet leren wat je doet, dan ben je niet relevant. Wat wel relevant is, is wat je stakeholders al kennen en weten.

Om meer relevant te worden voor je stakeholders moet je altijd met iets beginnen dat ze al kennen en begrijpen. Gebruik dat als een haakje om je informatie aan op te hangen. Ze zullen denken dat jij slim bent en gemotiveerd zijn om te luisteren omdat jij de discussie begonnen bent met hen zich slim te laten voelen.

Vertaal je ideeën, gebruik hun haakje: Praat niet over Human Resources en het ontwikkelen van het menselijk potentieel. Praat over de bijdrage van mensen aan de omzet of de winst van de organisatie.

Om relevant te zijn voor je stakeholders kun je de volgende stappen ondernemen:

1. Interview je stakeholders over wat voor hen belangrijk is. Waar lopen ze nu tegenaan? Welke kansen liggen er voor hen?

2. Wat is voor hen belangrijk? Wat staat er op hun lijstje? Welke exacte woorden gebruiken ze om deze zaken te beschrijven?

3. Vat samen en beschrijf hun top prioriteiten in hun eigen woorden.

4. Bereid je voor op een volgende bijeenkomst. Vertel wat je doet of wat je wil bereiken en gebruik alleen HUN woorden

Gebruik je "externe stem: je eigen plannen en budget staan vol met je eigen (functiegebonden) jargon (je "interne stem"). Dit heb je nodig voor je eigen functioneren, maar gebruik het nooit naar anderen toe. Je moet je "externe stem" gebruiken om je plannen, voorstellen en budget onder de aandacht te brengen van je stakeholders.

En dan gebeurt er iets bijzonders: je vraagt je stakeholders het budget goed te keuren voor zaken die ze zelf graag willen!

Wanneer je vertaalt en de woorden van je stakeholders gebruikt, ben je relevanter en geloofwaardiger en vergroot je je invloed dramatisch.

Het originele artikel is te vinden op het blog TLNT

Meer Mediascan »

 

 

 

 

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.