Vele ingrediënten bepalen succes in HR-vak

0

Het lijkt wel of mensen zonder HRM-achtergrond steeds vaker doorstomen naar de hoogste HR-functies. Tijd voor de vraag: hoe bereik je binnen HR de top?

Allereerst vroegen we u of de hoogste HR-functies inderdaad steeds vaker vervuld worden door mensen die geen HR-achtergrond hebben? Tweederde van de respondenten bevestigt dat er inderdaad sprake is van een trend.

In de open antwoorden geven nogal wat mensen als verklaring dat een bedrijfskundige achtergrond – liefst op universitair niveau – steeds belangrijker wordt. En eigenlijk begrijpen de meeste ondervraagden dat best, het hoort gewoon bij een veranderend werkveld. Zoals één iemand het zegt: ‘Het is eigenlijk best logisch omdat HR steeds meer meedenkt vanuit het perspectief van de ondernemer/ manager, en kijkt naar de realisatie van de bedrijfsdoelstellingen.’ Een ander zegt: ‘Een steeds complexer wordende omgeving vraagt ook andere (bedrijfskundige) inzichten. Er komt steeds meer nadruk te liggen op de organisatie kant.’ En een derde voegt ten slotte toe: ‘Het gaat meer om conceptueel denken, processen en veranderingen doorvoeren. Het heeft feitelijk niets (meer) met traditionele PZ/HRM te maken.’ U bent het er kortom grotendeels over eens dat er competenties worden gezocht waar ook andere opleidingen goed op aansluiten.

Toch zijn er ook andere verklaringen te bedenken, zo komt het ook voor dat mensen na een reorganisatie bij HR worden geparkeerd waar ze erachter komen dat die ‘softe kant’ ook best voldoening geeft. Anderen vinden pas na jaren zoeken hun roeping in het P&O-werkveld.

Weg naar de top

Vervolgens stelden we de vraag hoe je binnen het HR-vakgebied het best de top bereikt. Respondent 207 gaf als antwoord: ‘Wist ik het maar.’ Mevrouw of meneer, zet u schrap, hier volgen de belangrijkste tips van uw collega’s voor een glansrijke carrière.

De 6 meest genoemde ingrediënten voor succes zijn:
1. ‘Door hard te werken, aanwezig te zijn, niet te zeuren en issues op te lossen.’
2. ‘Ambitie is van levensbelang om de weg naar de top te openen. Enkel de juiste papieren en een visieloos pad leiden niet naar de top.’
3. ‘Buiten de traditionele HR-kaders kunnen denken, meer bedrijfskundige vertalingen maken van de bijdrage van P&O aan het resultaat van de onderneming.’
4. ‘Gewoon: goed werk leveren waar de organisatie wat aan heeft.’
5. ‘Jezelf blijven ontwikkelen. Alle ontwikkelingen in het vakgebied goed blijven volgen, want er verandert veel. Zelfstudie!’
6. ‘Door duidelijk je toegevoegde waarde in het algehele bedrijfsproces aan te tonen.’

Maar gelukkig worden daarnaast nog vele andere capaciteiten en eigenschappen genoemd. In vogelvlucht: eerlijk en integer zijn, anticiperen op ontwikkelingen, netwerken en de juiste mensen kennen, attitude en zelfverzekerdheid (met een klein beetje arrogantie en zelfoverschatting), een bedreven speler in het politieke spanningsveld zijn, dicht bij jezelf blijven, een dosis geluk hebben en je kansen pakken, commercieel inzicht en zakelijkheid hebben, het ontwikkelen van een sterke persoonlijkheid, je nek uitsteken met creativiteit en innovativiteit, zelfstandig bedrijfsvoorstellen doen en analyses maken, doorzettingsvermogen, het kiezen van de juiste timing, een gedreven en enthousiast mens zijn, een natuurlijk gevoel voor menselijke verhoudingen en mensenkennis hebben, pragmatisch en onorthodox en resultaatgericht zijn, oog voor talent hebben, je bedrijf kennen, je dromen durven te uiten en onderhandelen over je functie, niet zeuren over de positie van P&O en over de randen van het vak-gebied heenkijken, om de drie jaar van baan wisselen en steeds complexere projecten op je nemen, een enorme veelzijdigheid ontwikkelen, ervoor zorgen dat je niet meer met de dagelijkse operatie bezig bent maar een goede zakenpartner voor de directie wordt, je hele carrière vragen blijven stellen: vragen, vragen en nog eens vragen.

Aan dit onderzoek van P&Oactueel deden 216 mensen mee.

Lees meer over:

Over Auteur

Basti Baroncini schrijft met liefde over alle onderwerpen binnen het HR-vakgebied, maar zijn hart gaat pas écht sneller kloppen wanneer het gaat om strategie en om mensen. Sociale innovatie, duurzame inzetbaarheid, ontwikkeling & onderwijs, verandertrajecten, draagvlak, communicatie en leiderschap zijn voorbeelden van onderwerpen waar hij graag over schrijft.