Veel vrouwen financieel afhankelijk van partner

0

Drie van de vier vrouwen vinden het belangrijk om economisch zelfstandig te zijn, maar de helft van de vrouwen in Nederland is nog altijd financieel afhankelijk van anderen.

Maurice de Hond ondervroeg 1.800 Nederlanders, zowel mannen als vrouwen, over hun economische zelfstandigheid.

Tegenstrijdige resultaten
Daar komen ook tegenstrijdige resultaten uit. Vrouwen zeggen onafhankelijk te willen zijn, maar een derde is bijvoorbeeld niet bereid om hiervoor meer te gaan werken. Van de 50 procent afhankelijke vrouwen, leunt 70 procent financieel op hun partner. Dit aantal is groter bij lager opgeleiden waar acht op de tien afhankelijke vrouwen leunen op hun partner.
Andersom komt het ook voor: zo is een kwart van de mannen economisch afhankelijk van iemand anders. Maar een veel kleiner deel, een vijfde, van deze groep is afhankelijk van hun partner.

Deeltijdbaan
Het is frappant dat mannen en vrouwen de urgentie voelen van onafhankelijkheid, maar er niet naar handelen. Zeker omdat acht op de tien vrouwen aangeeft wel ruimte te krijgen om zichzelf te ontwikkelen. Dat veel vrouwen in Nederland in een kleine deeltijdbaan werken, draagt ook bij aan het hoge aandeel afhankelijke vrouwen in onze maatschappij. Vrouwen werken wel, maar zijn niet altijd economisch zelfstandig. Ook kinderen spelen hierbij een rol. Hoe meer kinderen men heeft, hoe meer men geneigd is om economisch afhankelijk te blijven. En hoe ouder men is, hoe minder men bereidheid is om meer te gaan werken.
Lees: ook:
Mannen vaker in deeltijd aan de slag
‘Heb meer aandacht voor vrouwen in organisaties’

 

Bron: www.kinderopvangtotaal.nl

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.