Waar dienen traineeships voor?

0

Traineeships zijn bedoeld voor jonge, onervaren academici en hbo’ers die zich binnen een organisatie willen laten opleiden voor een leidinggevende functie. Organisaties ontwikkelen zelf hun eigen traineeprogramma. Hierbij kan P&O een grote rol spelen.

Interne scholing

Traineeship is feite een Engelse term voor interne scholing. De werkgever steekt energie in een veelbelovende starter op de arbeidsmarkt, de starter investeert op zijn beurt in zijn studie en is bereid zich van daaruit verder te ontwikkelen. Een trainee werkt op basis van een (tijdelijke) arbeidsovereenkomst, hij is dus officieel in dienst. Een traineetraject duurt meestal twee tot drie jaar.

Doelgroep

Het bedrijfsleven zoekt veelal starters die toe zijn aan verantwoordelijkheid en in de toekomst in staat zijn om leiding te kunnen geven. Als trainee kunnen jonge sollicitanten worden opgeleid voor een leidinggevende functie. De groep die voor een traineeship in aanmerking komt, bestaat uit afgestudeerde academici en hbo’ers zonder jarenlange werkervaring. Ze zijn meestal jonger dan 27 jaar en hebben bovengemiddelde studieresultaten. De doelgroep wordt vaak aangeduid als ‘high potentials’, jongeren met potentieel.

Programma

Organisaties ontwikkelen zelf hun eigen traineeprogramma. Tijdens het traject kan de trainee zich verdiepen in verschillende bedrijfsonderdelen en vakgebieden. Trainees krijgen begeleiding aan de hand van coaches, voortgangsgesprekken en eventueel assessments. Aan de hand van gesprekken wordt gekeken of de trainee op koers ligt en wat de knelpunten en kwaliteiten zijn. Op basis van de eindbeoordeling die hieruit voortvloeit, wordt gekeken welke functie het beste is voor de trainee. Als hij niet aan de verwachtingen voldoet, hoeft de werkgever hem geen baan aan te bieden. Veel trainees kunnen echter wel bij hetzelfde bedrijf blijven werken.

Voor- en nadelen

Hoe veelbelovend een traineeship ook mag klinken, er zijn kanttekeningen bij te plaatsen. Een risico is dat de lat bij de trainee én het bedrijf soms te hoog ligt. Er wordt teveel geëist en traineeprogramma’s zijn te breed en oppervlakkig, waardoor specialistische kennis ontbreekt. Verder bestaat de kans dat oudere trainees niet willen luisteren naar een leidinggevende die hun zoon had kunnen zijn en vaktechnisch minder goed op de hoogte is. Een groot voordeel voor de werkgever is dat hij zijn eigen mensen opleidt en op die manier starters bindt aan zijn bedrijf.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.