Toch geld beschikbaar voor 30-plus student

0

Het kabinet heeft een alternatief gevonden voor de aangekondigde bezuiniging op het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) voor 30-plussers.

De voorgenomen korting van 170 miljoen euro blijft bestaan. Door een alternatieve dekkingen van zowel het ministerie van Onderwijs en het ministerie van Volksgezondheid alsook van de private sector, blijft er echter voor circa 50.000 studenten toch geld beschikbaar. Het voorstel wordt vrijdag in de ministerraad besproken. Dat bevestigde een woordvoerder van het minister van Onderwijs vrijdag.

In het nieuwe plan zal de bekostiging van de opleidingen voor 30-plussers wel worden begrensd tot twee jaar. De opleidingsduur wordt ook korter en daarnaast zal een hogere bijdrage worden gevraagd van werknemers en werkgevers door een verhoging van het cursusgeld, zoals ook al in het regeerakkoord stond. Werkgevers die echter een substantieel deel van de kosten van het cursusgeld op zich nemen, kunnen rekenen op extra belastingvoordeel in de vorm van afdrachtsvermindering.

Eerder liet premier Mark Rutte tijdens het debat over de Regeringsverklaring ruimte voor een alternatief van de bezuiniging op het onderwijs voor 30-plus studenten. Hij zegde onder meer toe met sociale partners in overleg te gaan. De Tweede Kamer toonde zich eerder nog bezorgd over de in het regeerakkoord aangekondigde stop op financiering van de mbo-opleiding voor herintreders. In combinatie met onder meer bezuinigingen op de kinderopvang, helpt het de vrouwen bepaald niet om terug te keren op de arbeidsmarkt, meenden oppositiepartijen PvdA, GroenLinks, SP en D66.

Staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten (Volksgezondheid) zei deze week nog dat ze de 30-plussers met levenservaring hard nodig heeft. Mensen worden ouder en hebben meer zorg nodig en het kabinet wil daarom de komende vier jaar 12.000 mensen extra aan het werk in de zorg.

De MBO Raad reageert blij op het voornemen van het kabinet. Volgens de raad zou de bezuiniging op het beroepsonderwijs voor 30-plussers grote gevolgen hebben gehad voor sectoren als bijvoorbeeld de zorg. Arbeidskrachten die zich hebben laten omscholen, zijn daar immers belangrijk om de tekorten aan personeel op te vangen.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.