Te weinig niet-westers personeel in onderwijs

0

In het onderwijs werken nog steeds weinig niet-westerse allochtonen. In het primair onderwijs was vorig jaar 3,7 procent van het personeelsbestand van niet-westerse komaf. Dat aandeel is lager dan de voorgaande jaren en  ondanks afspraken met het vorige kabinet  niet gegroeid.

Dat blijkt uit de dinsdag gepubliceerde Diversiteitsmonitor van het Sectorbestuur Onderwijsarbeidsmarkt (SBO).

In het voortgezet onderwijs was vorig jaar 4,7 procent van de medewerkers van niet-westerse komaf. Hier is het aandeel wel gegroeid, in 2008 was 4,1 procent van het personeel niet-westers.

De trend van het teruglopend aantal mannelijke leerkrachten in het basisonderwijs heeft zich doorgezet. Twee jaar geleden was 14,5 procent van de medewerkers man. In 2003 was dat nog 17,4 procent.

Hoewel het aantal vrouwen in hogere functies is toegenomen ten opzichte van een paar jaar geleden, staat het nog niet in verhouding tot het totale aantal vrouwen in deze sectoren. In het primair onderwijs wordt bijna de helft van de hogere functies door vrouwen vervuld. In de gehele sector is 81 procent van het personeel vrouw. In het voortgezet onderwijs is het aantal vrouwen in hogere functies toegenomen van 37 procent in 2007 naar 46 procent afgelopen jaar.

Lees ook:
> M/v-gelijkheid stokt in Nederland

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.