Talentmanagement op één pagina

0

Een bekende oud-minister stuurde alle plannen terug naar zijn ambtenaren als ze langer waren dan één A4’tje. Want ook een ingewikkeld plan kan in de kern simpel opgeschreven worden, zei hij. Bij Amerikaanse bedrijven – en sinds kort ook in ons land – gebeurt nu hetzelfde: het hele talentmanagement op slechts één pagina.

Het ontstaan van One Page Talent Management (hierna: OPTM) is een fascinerend verhaal. Aan Marc Effron en Miriam Ort werd gevraagd om voor een groot miljoenenbedrijf een nieuw talentmanagementsysteem op te zetten. Het moest snel klaar zijn en direct resultaat opleveren. Maandenlang hebben ze geworsteld om de juiste toegevoegde waarde te creëren, zonder steeds weer extra snufjes toe te voegen.
Op een dag lazen ze een stuk in de New Yorker over fotocameraatjes. De meeste consumenten kopen de camera met de meeste en mooiste features, terwijl ze bij thuiskomst worstelen hoe ze al die opties moeten gebruiken. Al die extra (maar onnodige) mogelijkheden zorgden voor ‘feature-moeheid’ bij de eindgebruikers. Een ingewikkeld product maken is niet moeilijk, het dagelijks gebruiken wel.
Het verhaal over de fotocameraatjes was voor de twee HR-professionals een bevestiging dat ze op de goede weg waren voor hun talentmanagementsysteem. Het moest simpel maar effectief. En zonder nutteloze toevoegingen kon het best op één A4’tje passen.

Hoe ziet het er uit?

De vraag is natuurlijk: wat staat er dan op dat ene velletje papier? Per medewerker: maximaal drie doelen, enkele gedragingen waarvan je wilt dat hij zich daarop concentreert en wat ruimte om de resultaten op te schrijven.
Het verschil tussen de oude en nieuwe manier van talentmanagement is het gebruik. Lijnmanagers willen zich concentreren op de business zonder zich te hoeven verdiepen in allerlei ingewikkelde systemen. Op de reguliere talentmanagementsystemen knappen managers regelmatig af: te complex, te ineffectief. OPTM is zo simpel dat ze er direct mee aan de slag kunnen.

Achterliggende gedachte

Natuurlijk behelst het systeem wel meer dan dit. Zo gaat het uit van een wetenschappelijke onderbouwing. In het boek dat Effron en Ort schreven over OPTM, staan vele verwijzingen naar gedragswetenschappelijke onderzoeken. Volgens de auteurs hebben ze de belangrijkste wetenschappelijke inzichten van de afgelopen vijftig jaar meegenomen. Daarnaast kiest het systeem voor eenvoudige processen, waarbij alleen complexiteit wordt toegevoegd als het leidt tot een aanzienlijk beter resultaat. En ten slotte wordt ingezet op openheid en transparantie. In veel organisaties wordt niet open gecommuniceerd met medewerkers over de doelen, de haalbaarheid en de gevolgen. Wanneer dat wel gebeurt, stijgen de prestaties aanzienlijk.

Sanoma

Onlangs is uitgeverij Sanoma als een van de eerste bedrijven in Nederland met een pilot gestart. Volgens Gerard van der Molen, Senior Vice President Learning & Development, zijn de eerste reacties goed: ‘Medewerkers vinden het prettig dat ze veel zelf in de hand hebben, al moet ik er ook eerlijk bij vertellen dat sommige mensen nog wel moeten wennen.’
Sanoma koos voor OPTM omdat het medewerkergestuurd is: ‘Mensen vragen in een learning portal om een 360-gradenfeedback op vijf terreinen. Op basis van de uitkomsten daarvan gaan ze het gesprek aan met hun leidinggevende over hun individuele ontwikkeldoelen. We waren op zoek naar een simpel systeem dat toch voldoende input zou geven voor een goed gesprek. Met OPTM willen we uiteindelijk de medewerkers zélf beter inzicht geven in hun ontwikkeling.’

Meer informatie over One Page Talentmanagement is te vinden op: OPTM.nl.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.