Steeds meer scholen zonder meesters

1

Een meester voor de klas wordt steeds zeldzamer. Dat blijkt uit onderzoek van de Algemene Onderwijsbond (AOb).

Tussen 2007 en 2011 steeg het aantal basisscholen dat alleen maar juffen in dienst heeft, van 562 naar 820. Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap doet juist zijn best om meer mannelijke leerkrachten voor de klas te krijgen.

Vorig jaar was 13,8 procent van de basisschoolleerkrachten een man. Demissionair staatssecretaris Halbe Zijlstra (Onderwijs) wil dat verhogen naar 30 procent in het jaar 2020. Dat probeert hij door de lerarenopleiding pabo aantrekkelijker te maken voor mannen.

Volgens Walter Dresscher, voorzitter van de Algemene Onderwijsbond, is dat doel onhaalbaar. Zijlstra zou juist andere middelen moeten inzetten: ,,Jongens die een studie kiezen, gebruiken andere criteria dan meisjes. Ze kijken vooral naar wat ze tijdens hun gedroomde loopbaan gaan verdienen of laten dat in ieder geval zwaarder meewegen." Hij stelt voor om de nullijn op te heffen en onderwijspersoneel weer meer te laten verdienen.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

  1. Adwin Koenen op

    In het bedrijfsleven heb je als werknemer meer differentiatie in functie in een bedrijfstak. Wat mij in het (basis)onderwijs vooral opvalt is dat er nagenoeg geen differentiatie in functies is terwijl er wel specialisaties zijn, zoals RT en IB. Ga leerkrachten indelen op specialisaties en waardeer die dan.Zo krijg je volgens mij ook leerkrachten die gaan (bij) studeren, want dan is het interessant.