Selectiecriteria opleidingsinstituut

0

De keuze van een opleidingsinstituut hangt af van een aantal selectiecriteria.

Profilering

Bij het selecteren van een opleidingsinstituut is het belangrijk om te kijken hoe het instituut bekend staat. Heeft het instituut bijvoorbeeld een professionele uitstraling? Ook de doelgroep, het specialisme, het aantal jaren ervaring en hun mate van flexibiliteit zijn belangrijke aandachtspunten. Daarnaast is het van belang dat het instituut bekend is met de cultuur en organisatie van het bedrijf. Dit vergemakkelijkt de selectie.

Deskundigheid

De kwaliteit van een opleiding wordt voor een groot deel bepaald door de deskundigheid van de trainers. Belangrijke vragen hierbij zijn: hoe zijn de trainers opgeleid? Nemen ze zelf ook regelmatig deel aan cursussen om hun kennis uit te breiden en bij te houden? Wat is hun stijl van lesgeven? Wordt de cursus steeds gegeven door dezelfde opleider?

Prijs

Het kan nooit kwaad om een prijsvergelijking tussen verschillende opleidingsinstituten te maken. Goedkoop hoeft immers niet altijd duurkoop te zijn. Belangrijk is om te weten wat er bij de prijs is inbegrepen. Soms moet de cursist extra betalen voor kopieën van presentaties en schrijfmateriaal of het gebruik van televisie, computers en beamers. Daarnaast bieden sommige opleidingsinstituten een korting aan als de werkgever een aantal mensen tegelijk naar dezelfde cursus stuurt. Ook is het nuttig om een blik op de annuleringsvoorwaarden te werpen.

Locatie

Als het bedrijf zelf een cursusruimte heeft, kan de trainer naar het bedrijf komen. Op die manier kunnen de werknemers de cursus gewoon op het werk volgen. Wanneer dit niet het geval is, kan de P&O’er informeren of het instituut een eigen opleidingsruimte ter beschikking kan stellen.

Presentatie

Eerste indrukken zijn altijd belangrijk. Aan de vormgeving of samenstelling van het cursusmateriaal is bijvoorbeeld af te lezen of het instituut het opleiden als een serieuze zaak beschouwt. Wie bijvoorbeeld lang moet wachten op een aangevraagde brochure, zal het betreffende instituut al snel als een minder geschikte kandidaat beschouwen.

Kwaliteit

Een ander aspect is de kwaliteitsbewaking van de trainingen. Hoe wordt de kwaliteit gewaarborgd? Bestaat er een plan waarin inhoud en lesstijl van de opleidingen worden beschreven? Is het instituut aangesloten bij een brancheorganisatie die over de kwaliteit waakt?

Kwaliteitscontrole opleidingsinstituut

Een instituut dat is aangesloten bij een vereniging die toeziet op de kwaliteit van de opleidingen en het opleidingsinstituut straalt vertrouwen uit. Hierdoor kan de P&O’er enige zekerheid verkrijgen omtrent de waarde van de cursussen en wat hij van een opleidingsinstituut mag en kan verwachten.

De belangrijkste verenigingen die toezien op de kwaliteit van de opleidingen en opleidingsinstituten zijn het  Centrum voor Documentatie en Voorlichting Bedrijfsinterne Opleiding (CEDEO) en Vereniging van Trainings- en Opleidingsinstituten (VETRON). CEDEO en VETRON hebben een eigen databank met goedgekeurde opleidingen en opleidingsinstituten. Om hierin te worden opgenomen, moet een instituut voldoen aan bepaalde criteria. CEDEO biedt daarnaast ook ondersteuning bij het vaststellen van de opleidingsbehoefte.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.