Scholingsfondsen weinig aangesproken

1

De budgetten binnen opleidings- en ontwikkelingsfondsen worden te weinig gebruikt.

Volgens werkgeversvereniging AWVN en uitzendkoepel ABU ligt het probleem bij de sectorale aanpak van deze scholingsfondsen. De huidige scholingsfondsen mogen niet gebruikt worden voor omscholing tussen branches. ‘Een achterhaald principe,’ aldus Jurriën Koops, directeur de ABU.

Scholingsfondsen mogen alleen gebruikt worden voor scholing binnen een specifieke sector en niet voor omscholing tussen branches onderling. Terwijl dit met de huidige ontwikkelingen op de arbeidsmarkt, waarbij functies en vaardigheden een steeds kortere levensduur hebben, juist steeds meer nodig is.

Samen met de AWVN pleit de ABU voor een nationaal scholingsfonds, waar alle werkenden, dus ook flexwerkers een beroep op kunnen doen.

Systeem niet op de schop

Minister Asscher heeft laten weten geen noodzaak te zien om het systeem op de schop te nemen, zo meldt het FD. Volgens hem denken bedrijven pas met een ontslagronde voorde deur aan omscholing, terwijl ‘het de kunst is om door de hele loopbaan heen te investeren in de inzetbaarheid.’

In het septembernummer van P&Oactueel wijst ook hoogleraar strategisch management en ondernemingsbeleid Henk Volberda erop dat opleidings- en ontwikkelingsfondsen maar weinig worden aangesproken. ‘Of werkgevers hebben er geen weet van óf ze willen liever dat hun mensen trainingen volgen die in het verlengde liggen van hun bestaande expertise en niet in nieuwe expertise.’

Het septembernummer van P&Oactueel verschijnt 24 september. In dit nummer vertelt Henk Volberda dat organisaties kunnen innoveren en groeien door goed te investeren in scholing.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

  1. Jan Swinkels op

    Begin jaren negentig droomde ik als directeur van het arbeidsbureau al van de opheffing van deze sectorale schotten. Triest dat anno 2015 deze discussie nog steeds speelt. Ook was en ben ik voorstander van doorlopende leerroutes, zodat iemand die omgeschoold is zonder een wachtperiode van minimaal 6 maanden de volgende stap in zijn opleidingstraject kan zetten.