Scholieren bezorgd om maatschappelijke stage

1

Scholierenorganisatie LAKS maakt zich zorgen over de maatschappelijke stage, die vanaf schooljaar 2011/2012 verplicht wordt voor alle middelbare scholieren.

Het LAKS vraagt zich af of er dan voldoende geschikte stageplaatsen beschikbaar zijn om iedereen het vereiste aantal uren te laten maken.

Dat meldde het LAKS donderdag. Volgens voorzitter Emiel Willms moet een kwalitatief goede maatschappelijke stage aan veel eisen voldoen, ook op het gebied van begeleiding. De huidige maatschappelijke stage kan daar volgens hem niet aan voldoen.

Het LAKS heeft een enquête gehouden onder ruim duizend scholieren. Drie op de tien hebben de afgelopen twee jaar al een maatschappelijke stage gelopen. De meesten zijn best tevreden over zowel de inhoud als de begeleiding. Ook ziet de meerderheid een duidelijk verschil met een normaal baantje of beroepsstage.

Toch is de scholierenorganisatie er niet gerust op. Volgens Willms zijn er nu al scholieren die tijdens de maatschappelijke stage worden opgezadeld met werk waarvan zij het nut voor de samenleving niet inzien. Hij vreest dat dit aantal zal groeien als de vraag naar stageplaatsen vanaf 2011 ineens veel groter wordt en aanbieders ,,creatief moeten worden” om aan die vraag te voldoen.

Uit de enquête blijkt verder dat de scholieren die al stage hebben gelopen, er de afgelopen twee jaar in totaal gemiddeld 25,5 uur op hebben zitten. Dat lijkt in lijn met de doelstellingen; scholieren moeten vanaf 2011 gemiddeld twaalf uur per jaar stage lopen.

Staatssecretaris Marja van Bijsterveldt (Onderwijs) vindt het een positief signaal dat opvallend veel leerlingen tevreden zijn met de invulling van hun stage, ,,zeker nu we nog maar halverwege de invoering zijn”.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

  1. Jose van der Varst op

    Als organisatie in de gehandicaptenzorg worden wij regelmatig bevraagd voor deelname aan deze maatschappelijke stages. Alhoewel wij niet onwelwillend tegenover dit soort stages staan schrikt het eisenpakket van de opleidingsinstituten wel af. Leerlingen komen met een stapel paperassen die vanuit de stagebiedende organisatie dient te worden ingevuld en allerlei eisen worden gesteld aan de begeleiding. Het gaat daarbij om leerlingen van soms nog maar 13 en 14 jaar. Het voldoen aan de alle eisen van de opleidingsinstituten is nogal tijdrovend en kan daardoor niet geboden worden. En je heb in feite te maken met kinderen, die kun je echt niet overal laten meelopen.