Ook lerarenbeurs voor invalkracht

0

Minister Bussemaker en staatssecretaris Dekker van OCW vinden dat ook ambulant begeleiders in het (voortgezet) speciaal onderwijs en leraren zonder vast contract die zich verder willen ontwikkelen, meer gebruik moeten kunnen maken van de Lerarenbeurs.

De bewindslieden stellen daarvoor ruim 60 miljoen euro beschikbaar. Volgens Bussemaker en Dekker moeten meer leraren, ook zonder vaste aanstelling, de kans krijgen hun vakkennis te verbreden of zich te specialiseren door een bachelor- of masteropleiding. Doel van de beurs is het opleidingsniveau van leraren te verhogen, de inzetbaarheid van leraren te vergroten en een loopbaan in het onderwijs aantrekkelijker te maken.

Loopbaanontwikkeling
De lerarenbeurs kan worden aangevraagd door docenten uit het primair onderwijs, voortgezet onderwijs, speciaal onderwijs, de bve-sector en het hoger beroepsonderwijs. De beurs is populair: inmiddels hebben ruim 33.000 leraren een beurs toegekend gekregen. Voor het voortgezet onderwijs en hoger beroepsonderwijs is dit jaar extra geld beschikbaar. Dat betekent zo’ n 500 beurzen extra voor leraren in het voortgezet onderwijs (4 miljoen euro) en 1.800 beurzen extra voor hbo-docenten (14 miljoen euro). In totaal zijn er 8.100 beurzen beschikbaar.

Nieuw dit jaar is dat de beurs ook toegankelijk is voor ambulant begeleiders in het (voortgezet) speciaal onderwijs, die niet voor de klas staan. Tot deze verruiming is besloten met het oog op de invoering van de wet Passend onderwijs. De verruiming biedt ambulant begeleiders de mogelijkheid om bijvoorbeeld een extra onderwijsbevoegdheid te behalen of de eigen expertise te vergroten.

De lerarenbeurs wordt uitbetaald als voorschot en moet verplicht worden terugbetaald als er onvoldoende studievoortgang is.

Bron en meer informatie: de website van het ministerie van OCW

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.