Online vacatureaanbod neemt licht toe

0

Het online vacatureaanbod steeg in mei licht met 1 punt, zo blijkt uit de Monsterboard Employment Index

De Monsterboard Employment Index, een maandelijkse barometer van de online-arbeidsmarkt, staat nu 3 punten hoger dan een jaar geleden. Het vacatureaanbod steeg het sterkst in het onderwijs. In de provincie Overijssel steeg het aanbod het meest.

De Index staat vergeleken met de mei-maanden in de 3 jaar hiervoor, op het hoogste punt. Hoewel het jaarlijkse groeitempo afneemt, laat de Index een lange termijn groei zien voor horeca & toerisme, waarbij niet alleen seizoensinvloeden een rol spelen. Binnen de technische en dienstverlenende sectoren laten IT en engineering op lange termijn een positief beeld zien.

Vacatures in het onderwijs stijgen het meest 
In mei steeg het vacatureaanbod het sterkst in het onderwijs. Het aanbod steeg met 16 punten hard. Ook in de publieke sector (+15), horeca & toerisme (+14) en de agrarische sector (+14) steeg de vraag naar personeel sterk. In research & development daalde het vacatureaanbod met 9 punten juist. In de juridische sector en in de transport & logistiek sector daalde het aanbod met 5 punten.

Transport & logistiek
Ten opzichte van vorig jaar steeg het vacatureaanbod in de transport & logistiek sector het sterkst. Vergeleken met mei vorig jaar staat de Index 28 punten hoger. In de horeca & toerisme sector steeg het aantal vacatures met 18 punten ook hard. In de juridische sector (-26), in de agrarische sector (-15) en in de gezondheidszorg (-14) daalde het vacatureaanbod het meest.

Meer vacatures in Noordoost-Nederland 
Deze maand steeg het vacatureaanbod het sterkst in Overijssel. Het vacatureaanbod steeg met 7 punten hard. Ook in Drenthe (+6) en Friesland (+5) nam het aanbod sterk toe. In Groningen (+4), Utrecht (+2) en Noord-Brabant (+1) steeg de vraag naar personeel eveneens. In Zeeland daalde de Index met 2 punten het meest, in Zuid-Holland, Limburg en Gelderland daalde het vacatureaanbod met 1 punt. In Noord-Holland en Flevoland bleef het aanbod onveranderd.

Online vacatureaanbod
Op jaarbasis steeg het online vacatureaanbod in Limburg (+11) en Zeeland (+9) het meest. In Zuid-Holland (-5) en Groningen (-3) daalde het vacatureaanbod juist het meest.

Vacatureaanbod EU daalt
Na drie maanden van stijging, daalde het Europese vacatureaanbod in mei met 1 punt licht. Na Nederland steeg het aanbod alleen in Zweden (+3). In België daalde de vraag naar personeel het meest met 6 punten, in Groot-Brittannië, Italië en Frankrijk daalde het vacatureaanbod met 2 punten en in Duitsland met 1 punt. De afgelopen 12 maanden steeg het aantal vacatures in Europa met 23 punten. In Duitsland (+47), Zweden (+28), Frankrijk (+17) en Italië (+14) steeg het aanbod sterk. In België (+6) en Groot-Brittannië (+6) nam het vacatureaanbod ook toe.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.