Onderzoek HR Trends: bijscholing schiet erbij in

0

HR-professionals maken zich zorgen of ze hun kennis en vaardigheden wel op peil kunnen houden. Het beschikbare budget voor bijscholing is dit jaar met 20 procent gedaald. Een volle agenda is de grootste tijdvreter, al kunnen er ook andere redenen zijn. Dit blijkt uit ‘HR Trends 2016-2017’.

‘HR Trends 2016-2017’ is een representatief onderzoek van organisatieadviesbureau Berenschot, Performa Uitgeverij en HR- en salarisdienstverlener ADP Nederland onder ruim 800 Nederlandse HR-professionals. HR Trends is het grootste jaarlijkse onderzoek onder HR-professionals in Nederland.

‘De deelnemers gaven aan dat ze volledig in beslag worden genomen door de werkdruk en de waan van de dag. Een training of cursus kan er niet meer bij. Maar vaak vinden ze het ook wel relaxed als de werkgever niet over bijscholing begint. Lang niet iedere medewerker zit erop te wachten’, zegt Hans van der Spek, Manager Kenniscentrum HCM bij Berenschot.

Opleidingsbudget

Voor de werkgever kan het prettig zijn als HR-professionals minder gebruikmaken van het opleidingsbudget. ‘Dat brengt op korte termijn geld in het laadje en de medewerkers zijn vaker beschikbaar. Maar op lange termijn is het schadelijk: een bedrijf moet wel blijven investeren in het vergroten van de kennis.’

HR-professionals maken zich boven hun veertigste meer zorgen of ze wel up-to-date blijven. Toch blijken ze er nauwelijks op te letten of werkgevers opleidingen, trainingen of cursussen stimuleren of faciliteren. ‘Voor de jongere generatie is dat meer een drijfveer om voor een bepaald bedrijf te kiezen’, zegt de Berenschot-onderzoeker. ‘Ik denk dat ouderen vaak nog te weinig assertief zijn. Ze zitten er minder bovenop dat ze de mogelijkheden krijgen om bij te scholen.’

Salarisstrookje

Uit HR Trends blijkt ook dat een op de drie HR-professionals dit jaar meer loon ziet op zijn salarisstrookje. Dat zijn er minder dan vorig jaar. Het bedrag steeg in 2015 met gemiddeld 3,1%, meer dan in 2015.Toen had 40 procent van de ondervraagden verwacht dat het salaris zou stijgen. Dit jaar voorziet slechts 26 procent dat. Het aantal HR-professionals met een bonus- of winstuitkering is het afgelopen jaar fors gedaald.

HR Trends is een jaarlijks onderzoek naar de inhoud en de beloning van de HR-functies in Nederland. Er deden ruim 800 HR-verantwoordelijken in loondienst en zelfstandig gevestigde HR-adviseurs aan mee.

  • Het beschikbare budget is flink gedaald en door de werkdruk is er nauwelijks tijd. Hoe zorg je dat jij up-to-date blijft in je vak? Deel je ervaringen op Connect >>>

 

Lees meer over:

Over Auteur

Jolan Douwes is auteur van XpertHR. Behalve journalist is zij ook loopbaanadviseur. Zo pikt ze de laatste ontwikkelingen op het gebied van werk snel op. Voor XpertHR Actueel schrijft ze onder andere interviews en praktijkverhalen.