Ondernemers bezorgd om imago van vmbo

0

Ondernemersorganisaties MKB-Nederland en VNO-NCW maken zich zorgen om de toekomst van het vmbo. De leerlingenaantallen lopen terug, het imago is nog steeds slecht en de aansluiting op het mbo moet beter, want voormalig vmbo’ers zijn juist hard nodig in het bedrijfsleven. Zo zijn er nog steeds tekorten in de technische sector. De organisaties presenteerden woensdag een actieprogramma om het tij te keren.

Als het aan de ondernemers ligt, worden er op de Cito-toets in groep 8 voortaan ook praktische vaardigheden getoetst. Het ministerie van Onderwijs moet daarnaast uitzoeken met welke prikkels basisscholen hun groep 8-leerlingen vaker het juiste schoolniveau adviseren, ook al is dat ‘slechts’ het vmbo. Nu scoort een verwijzing naar de havo of vwo beter bij de ouders en de school.

,,Een keuze voor het vmbo moet niet langer als een restkeuze worden beschouwd”, aldus de ondernemers. ,,Praktische kennis en vaardigheden verdienen meer stimulans.” De ondernemers roepen staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) op om beroepsgericht onderwijs aantrekkelijker te maken en te zorgen dat scholen meer samenwerken met het bedrijfsleven.

Ook moet duidelijk worden hoe scholen hun overheidsgeld voor vmbo-afdelingen en materialen voor hun beroepsgerichte programma’s besteden. Omdat scholen en leerlingen nu worden ‘afgestraft’ bij een keuze voor het vmbo, wordt geld dat bedoeld is voor vmbo-afdelingen soms ergens anders aan besteed, denken de organisaties.

(c) ANP 2013, alle rechten voorbehouden

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.