‘Niet meer mbo-leerlingen dan stageplaatsen’

0

Mbo-scholen mogen als het aan minister Jet Bussemaker (Onderwijs) ligt niet meer leerlingen toelaten dan er stageplaatsen beschikbaar zijn. Dat zegt ze donderdag in een interview met het Financieele Dagblad.

,,Roc’s moeten verplicht stageplekken aanbieden”, zegt Bussemaker over de regionale opleidingscentra die het middelbaar beroepsonderwijs aanbieden. ,,Zonder stages kunnen jongeren hun opleiding niet afmaken.”

Nu moeten veel leerlingen nog zelf op zoek naar een stageplek. Maar wanneer mbo-scholen in overleg met het bedrijfsleven opleidingen en stages aanbieden, ,,worden er altijd precies genoeg leerlingen afgeleverd”, hoopt de minister.

Het roer moet volgens Bussemaker dan ook om in het mbo. ,,Roc’s moeten echt veranderen, die moeten veel meer sturen op de vraag van de regionale arbeidsmarkt. En niet meer alleen op het binnenhalen van zoveel mogelijk studenten.”

Ze wil dan ook af van de pretstudies, die maar weinig kans bieden op een baan. ,,De 64 roc’s bieden nu in totaal zo’n 8100 verschillende typen mbo-opleidingen aan. Dat zijn er wat mij betreft echt te veel. Studenten weten niet meer wat ze moeten kiezen, dus dat moet structureel fors worden teruggebracht.”

Bussemaker zal binnenkort een brief aan de Tweede Kamer sturen met haar precieze plannen voor het mbo.

(c) ANP 2013 alle rechten voorbehouden

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.