Nederland in top 5 ‘leven lang leren’

0

Veel Nederlanders volgen naast hun werk nog een opleiding of een cursus, in totaal 1,6 miljoen mensen van 25 tot 65 jaar, blijkt uit cijfers van het CBS. Daarnaast verwacht 40 procent van de professionals over vijf nog inzetbaar te zijn zonder scholing.

Het zijn vooral mensen van rond de dertig jaar oud die een cursus volgen. Dat komt doordat ze vaak moeten worden ingewerkt voor een eerste baan. Mensen met een hoge opleiding leren vaker iets bij dan mensen met een lagere opleiding. Dat varieert van een workshop, een cursus Spaans of kunstgeschiedenis tot een complete opleiding in bijvoorbeeld het hoger onderwijs.

Binnen de Europese Unie volgde 11 procent van de 25- tot 65-jarigen in 2014 een opleiding of cursus. De Europese Commissie had voor 2010 een streefcijfer vastgesteld van 12,5 procent. Dat is dus nog niet gehaald. Nederland is met de 18 procent niet helemaal tevreden. De Onderwijsraad wil dat in 2020 20 procent een opleiding of cursus volgt.

Uit onderzoek van NIDAP blijkt dat 70 procent van de werkgevers meebetaalt aan een opleiding of training van een werknemer. Niet iedereen maakt daar gebruik van want 40 procent van de professionals verwacht over vijf jaar nog steeds inzetbaar te zijn zonder zich te scholen. Deze verwachting is het grootst in de bouw-, transport-, handel en horecasector.

 

Bron: ANP / NIDAP

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.