Meer vwo’ers naar pabo

1

Meer dan een op de tien studenten aan de lerarenopleiding basisonderwijs (pabo) komt van het vwo. In 2008 was dat een op de veertien.

Dat zegt staatssecretaris Zijlstra in de nota Werken in het Onderwijs 2012.

Het aantal studenten dat begint aan de pabo loopt terug. Tussen 2005 en 2010 daalde de instroom met 24 procent. Vooral het aantal mbo’ers dat aan de pabo begint daalt, vooral door de invoering van de taal- en rekentoetsen. Het aandeel vwo’ers dat naar de pabo gaat, stijgt door de populariteit van de academische pabo. Ook het aandeel jongens dat kiest voor de pabo stijgt ligt, van 15 procent in 2005 tot 17 procent in 2010.

Het aantal studenten dat begint aan een opleiding tot leraar in het voortgezet onderwijs neemt toe, zowel bij de tweedegraads opleidingen als bij de eerstegraads. De groei bij de eerstegraads lerarenopleidingen is vooral te danken aan de Lerarenbeurs waarmee huidige docenten makkelijker kunnen doorstuderen om een eerstegraads bevoegdheid te halen.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

  1. Jammer dat de meerderheid welke van de opleiding komt, geen baan in het onderwijs kan vinden