Meer mbo’ers en hbo’ers vinden geen baan

0

Net afgestudeerde mbo’ers en hbo’ers hebben steeds meer moeite met het vinden van een baan. Het afgelopen jaar was 14 procent van de pas geslaagde mbo’ ers die de theoretische leerweg hadden gevolgd, werkloos. In 2011 was dat 11 procent. Bij het hbo kon 9 procent vorig jaar geen werk vinden, tegenover 7 procent in 2011.

Dat staat in het donderdag verschenen rapport ‘ Schoolverlaters tussen onderwijs en arbeidsmarkt 2012’ , van het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van de Universiteit Maastricht. Het onderzoek wordt jaarlijks uitgevoerd.

Mbo’ ers die de theoretische leerweg volgen, de hoogste twee niveaus zijn dat, hebben een slechtere arbeidspositie dan de meer beroepsgerichte opleidingen, namelijk afgestudeerden op niveau 1 en 2. Op de laagste twee niveaus hebben de studenten vaak al een baan voordat ze hun diploma halen. Ze werken al ergens en gaan slechts één of twee dagen per week naar school. Als het diploma eenmaal binnen is, blijven deze jongeren vaak bij deze werkervaringplek hangen.

(c) ANP 2013, alle rechten voorbehouden

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.