Lerarentekort iets minder, maar wordt groter

0

Het lerarentekort is het afgelopen jaar iets kleiner geworden, maar door de vergrijzing zal het tekort de komende jaren fors oplopen.

Dat schrijft staatssecretaris Halbe Zijlstra (Onderwijs) in de nota Werken in het Onderwijs 2012 die dinsdag naar de Tweede Kamer is gestuurd.

Afgelopen schooljaar waren er 950 vacatures voor docenten tegenover 1070 het jaar daarvoor. Zijlstra verwacht dat het tekort in 2015 oploopt tot 4000 leraren. Vooral in het primair onderwijs verwacht hij na 2017 door de vergrijzing een serieus tekort.

De vraag naar docenten verschilt sterk per regio. In het voortgezet onderwijs is het tekort aan leraren het grootst in onder meer Amsterdam en de regio Den Haag. In bijvoorbeeld grote delen van de provincie Groningen en Roermond het tekort veel kleiner.

Volgens de staatssecretaris moet de onderwijsarbeidsmarkt eerst nog door een dal voordat het evenwicht in zicht komt. Het kabinet trekt volgend jaar onder meer 700 miljoen euro uit om voldoende en kwalitatief goede leraren te krijgen en behouden. Dit bedrag loopt op tot 1 miljard euro structureel vanaf 2020.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.