Jongeren googlen vaker vacatures

2

Zoekmachine Google heeft officiële vacaturesites verslagen als het gaat om de banenjacht van jongeren. De meeste hoogopgeleide jongeren die online een baan zoeken, beginnen op Google.

Dat blijkt uit onderzoek door TNS NIPO in opdracht van StudentenWerk. Van de jongeren begint 39 procent de banenjacht op Google. Vorig jaar was dat nog 29 procent. De invloed van vacaturebanken nam af, van 31 naar 23,8 procent.

Google-skills

Volgens StudentenWerk hebben hoogopgeleide jongeren tegenwoordig goede ‘Google-skills’. Directeur marketing Rogier Thewessen: ‘Jongeren kunnen tegenwoordig veel beter googelen dan een paar jaar geleden. Generatie Y weet inmiddels wel hoe je met één slimme zoekopdracht zoveel mogelijk relevante hits op kunt roepen, zonder hiervoor aparte vacaturesites te hoeven bezoeken.’

SEO bij recruitment

Jongeren zoeken met hele specifieke termen. ‘Een algemene term als ‘vakantiewerk’ werd vijf jaar geleden nog veel gebruikt, nu zien we meer zoekopdrachten als ‘administratief vakantiewerk Eindhoven’. Volgens Thewessen moeten organisaties beter nadenken over hun online recruitmentstrategie. Zoekmachineoptimalisatie (SEO) speelt een belangrijke rol.

In het onderzoek participeerden 1.255 hbo- en wo-studenten in hun laatste studiejaar. Opdrachtgever StudentenWerk publiceert op basis van hun ervaringen een gratis te bestellen E-recruitment gids.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

2 reacties

  1. Karst Dollekamp op

    Wij zijn er al jaren van overtuigd dat Google een hele belangrijke “vacaturebank” gaat worden. Google vervuld natuurlijk al die rol maar wij verwachten dat deze rol in de komende jaren nog veel sterker zal worden. Mede daarom optimaliseren wij onze vacatures en wbsite voortdurend en zullen we daarmee nooit klaar zijn. Gr Karst Dollekamp ICT Career

  2. ReQruiter.nl op

    Recruitment is marketing, dat blijkt wel weer. Iedere doelgroep vertoont zijn/haar eigen zoekgedrag. Zo ook jongeren. Onze tip: kijk naar je doelgroep en stem je werving daar op af!