In beweging

0

‘ In beweging blijven’ blijkt een grote noodzaak voor mensen, om in de huidige roerige tijden bekwaam en plezierig te kunnen werken.

De berichten lijken maar niet hoopgevender te worden over het herstel van onze economie. Ook de laatste tijd lezen we keer op keer dat het herstel achterblijft en dat daar nog niet snel positieve beweging in zal komen. Tegelijkertijd laten trends in de uitzendbranche zien dat enig economisch herstel wel op korte termijn in het verschiet zal liggen.

In beweging

Wat we wél weten is dat als medewerkers zich actief, ontwikkelend en bewegend opstellen, zij hun kansen op het behoud van werk aanzienlijk vergroten; zo niet bij de huidige werkgever, dan wel bij een andere. Want wie makkelijk kan leren en schakelen onder veranderende omstandigheden, is een aantrekkelijker medewerker dan degene die maar vast blijft houden aan verouderde routines en blijft hangen in ‘ zoals het altijd was’. In beweging blijven’ blijkt dus een grote noodzaak voor mensen, om in de huidige roerige tijden bekwaam en plezierig te kunnen werken.

Ideals
Prof. dr. Aukje Nauta en drs. Cristel van de Ven beschrijven in hun artikel hoe i-deals (idiosyncratische deals) een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan de loopbaanontwikkeling van medewerkers. In een i-deal maken medewerkers individuele afspraken over hun werk, ontwikkeling en/of arbeidsvoorwaarden, samen met hun leidinggevende. De nadruk ligt op individueel maatwerk. Het aspect ‘ ontwikkeling’ neemt een belangrijke plaats in, ook wanneer het oudere medewerkers betreft. Hoe dat werkt lees je in het i-deale loopbaan artikel.

Jong talent
Blijvende ontwikkeling en ‘ beweging’ in de loopbaan heeft ook te maken met het inzetten van talenten, zo wordt duidelijk in het artikel van Prof. dr. Joseph Kessels, Frank Hulsbos MSc en Eefje Teeuwisse. In een O&O-themareeks over ‘Jong talent’ is al meerdere malen aandacht besteed aan hoe nieuwe medewerkers sneller in hun kracht kunnen komen in organisaties. Want economische crisis of niet: het binnenhalen en behouden van talentvolle medewerkers blijft een groot punt van aandacht voor elke organisatie die uit wil blinken in haar dienstverlening. Juist ook de jonge, nieuwe medewerkers beschikken over velerlei talenten, die vaak al veel sneller ingezet kunnen worden dan gedacht wordt. In de epiloog van deze themareeks worden de kernpunten nog eens helder uiteengezet.

Scherp beoordelen
Leidinggevenden spelen vaak een belangrijke rol in het bieden van mogelijkheden voor medewerkers om zich te blijven ontwikkelen. Interessant is daarom het artikel van Victor Feitsma, Marleen de Sterke-Koldeweid en Angela Wiggers, waarin beschreven wordt hoe managers bij Nationale-Nederlanden op een zeer kort maar krachtige wijze de vaardigheden  via de High Impact Training (HIT) ‘ Scherp op beoordelen’  hebben geleerd om hun medewerkers goed te beoordelen. Het scherp beoordelen van iemands performance geeft ook goede aanwijzingen voor de ontwikkelmogelijkheden en de inzet van talenten. De auteurs beschrijven heel praktisch hoe het opleidingstraject voor managers eruit zag en waarom het zo krachtig werkte.

Lees ook eens de sesie apptalk: iTunesU
Dr. Isolde Kolkhuis Tanke, hoofdredacteur Opleiding en Ontwikkeling

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.