HR transformatie

1

Als HR manager is het steeds de vraag of de HR-afdeling voldoende uitgerust is om alle uitdagingen waarvoor een organisatie zich geplaatst ziet het hoofd te bieden. Zeker nu steeds vaker geroepen wordt om een HR-afdeling die als Business Partner optreedt.

Dit vraagt vaak om een andere inrichting van de HR-organisatie. Een HR transformatie. 

Volgens Dave Ulrich is HR transformatie: “how to transform HR practices so that they are aligned to customer needs and integrated around organization capabilities.” In deze video geeft Dave Ulrich het recept voor een succesvolle HR transformatie.

Een goed HR-transformatieproces bestaat uit vier fases:
 

 • Waarom doen we het? Een HR transformatie wordt gedaan om beter te kunnen reageren op de omgeving, de context van de organisatie
 • Wat zijn de uitkomsten, de voordelen? Het voordeel is dat een organisatie kennis en vaardigheden krijgt om succesvol te concurreren. De eigenschappen waar een organisatie goed in is worden benadrukt.
 • Hoe gaan we het doen? Dit is de fase die de meeste aandacht krijgt. Deze vraag bestaat uit drie subvragen:
  Hoe veranderen we de HR-afdeling? Een HR afdeling heeft een structuur en een strategie nodig.
  Welke processen en systemen zijn er nodig? Bijvoorbeeld een recruitmentbeleid, communicatiesystemen of een beloningssystematiek. 
  Welke kennis en vaardigheden moeten HR professionals hebben?
 • Wie doet het? Wie heeft welke verantwoordelijkheid? Lijnmanagers zijn vaak de probleemeigenaren. HR professionals zijn de architecten en moeten de leiding nemen bij het vormgeven van het HR transformatieproces.

   

Bekijk de video en lees wat John Hollon ervan vindt op het blog van TLNT

Meer Mediascan »

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

 1. Mooi artikel Marco! We spraken hier laatst over en waren het er over eens dat het begint met goed onderwijs, de opleiding.

  Blij verrast sprak ik dit weekend een oude vriendin die zich laat omscholen, Personeel en Arbeid bestaat in het Zuiden niet meer… Ze heeft voor deze studie gekozen: PEOPLE & BUSINESS MANAGEMENT

  People & Business Management is een opleiding die ontstaan is door een hechte samenwerking van de opleidingen Management, Economie en Recht (MER), Management in Zorg en Dienstverlening (MZD) en Personeel en Arbeid (P&A).
  Kijk op de website van Hogeschool Zuyd voor meer informatie over deze studie.

  Heel mooi dat de mens centraal staat, maar als HR manager heb je ook een verantwoordelijkheid richting de Business!