HR-directeuren: blijven investeren in talent

0

Investeren in opleiding en training en het ontwikkelen van een langetermijnvisie zijn op dit moment voor HR-directeuren de belangrijkste speerpunten als het gaat om talentmanagement. Dat werd duidelijk tijdens de ontbijtsessie Talentbehoud in tijden van crisis, die op 25 april werd georganiseerd door Michael Page.

Tijdens de bijeenkomst gingen ruim 30 Nederlandse HR-directeuren met elkaar in gesprek over de randvoorwaarden van succesvol talentmanagement. Belangrijkste conclusie is dat het ondanks de crisis essentieel is om te blijven investeren in personeel, om zo te zorgen voor een gezonde en goed presterende organisatie. Een investering voor nu, maar ook voor de toekomst.

Ontwikkelen leidt tot personeelsbehoud

Aanleiding voor het organiseren van de ontbijtsessie is de recente publicatie van de Michael Page Global HR Barometer 2013. Dit wereldwijde onderzoek laat zien dat Europese HR-directeuren ondanks de economische onrust het aantrekken en behouden van talent als hoogste prioriteit zien.

‘ HR leiders staan voor grote uitdagingen: het aantrekken van nieuw talent, het behouden van huidige werknemers en het verhogen van de werknemersbetrokkenheid om daarmee een bijdrage te leveren aan het behalen van de organisatiedoelstellingen. Met deze bijeenkomst willen we graag HR-directeuren, onze klanten, met elkaar in contact brengen en het uitwisselen van kennis en ideeën mogelijk maken’ , aldus Mischa Voogt van Michael Page.

Innovatie sleutel tot succes

Tijdens de bijeenkomst gingen de HR-managers met elkaar in gesprek over de verschillende instrumenten die kunnen worden ingezet om talent te behouden. Daarbij gaven Harsco en ABN-AMRO een toelichting op de innovatieve wijze waarop zij werken aan talentmanagement. ‘ Bij Harsco hanteren wij een gridbox, een handige tool waarmee wij ons personeel toetsen op kernkwaliteiten. We kijken hierbij naar prestaties en potentie en maken zo inzichtelijk waar het talent zich bevindt. Dankzij deze zorgvuldige analyse kunnen we talent herkennen, verder ontwikkelen en vasthouden’ , aldus Jalila Benkarim, HR-directeur bij Harsco.

‘ We zien op dit moment een stagnatie in de doorstroom van personeel. Ook merken wij dat de crisis ervoor zorgt dat de intrinsieke motivatie van medewerkers er meer dan ooit toe doet. Met oog op de toekomst focussen wij bij ABN AMRO dan ook op een inclusieve talentbenadering. Iedereen heeft talent en we sturen erop aan dat medewerkers zelf verantwoordelijkheid nemen om dit talent in te zetten en verder te ontwikkelen. De leidinggevende dient als een katalysator voor de ontwikkeling. Als we nu investeren in de breedte van de organisatie, biedt dat een sterk fundament voor morgen’ , volgens Carien Bartels, executive recruiter bij ABN AMRO.

Resultaten Michael Page Global HR Barometer 2013

De Michael Page Global HR Barometer 2013 is een onderzoek naar de bevindingen van meer dan 4.300 HR-managers wereldwijd en wordt uitgevoerd door werving- en selectiespecialist Michael Page. De belangrijkste conclusie van het onderzoek is dat Europese HR-managers het aantrekken en behouden van talent als hoogste prioriteit zien, zelfs als het economisch tegenzit. Het onderzoek laat tevens zien dat 76 procent van de ondervraagde bedrijven in Europa van plan is om te blijven werven in 2013. In andere delen van de wereld geldt dit voor circa 90 procent van de bedrijven.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.