BlogHR als politieagent?

0

Na 10 maanden stage maakt student Mickey de balans op. Welke rollen van HR zijn hem opgevallen? En hoe ziet hij de toekomst?

Mijn stage zit er bijna op en ik heb een goed beeld gekregen hoe een P&O-afdeling werkt. Ook weet ik wat de verschillende rollen er zijn. Een opvallende rol van HR vind ik die van procesbewaker. Ik vergelijk ‘m graag met een rol als politie binnen een organisatie. Het klinkt misschien vreemd, maar als ik kijk naar wat je als HR soms doet en hoe je werk soms ontvangen wordt, lijkt dit mij een goede vergelijking.

Rol van politieagent

Want HR wijst op de fouten als management of medewerkers iets niet volgens de regels en wetgeving doen. Ook vertelt HR hoe het anders gedaan moet worden. Dit wordt niet altijd goed ontvangen, omdat het bijvoorbeeld extra tijd kost of medewerkers moeten iets opnieuw doen. Maar schiet HR te hulp als medewerkers wet- en regelgeving over het hoofd zien, dan zijn ze juist blij. Om de vergelijking met de politie aan te halen: word je bekeurd om iets kleins dan vind je het vervelend, maar doen ze iets om je te redden of te beschermen ben je blij dat ze er zijn.

De veranderende rol

Ook is het mij opgevallen dat de rol van HR voortdurend verandert. Dit zal de komende jaren ook wel zo blijven. Het gaat meer om advisering. Op personeelsgebied maar ook op organisatieniveau, waarbij meer gebruik wordt gemaakt van HR-analytics. Ik merk dit zelf ook op school, waar we een vak HR-analytics hebben waarbij we een advies moeten schrijven aan onze stageorganisatie op basis van onderzochte cijfers. Ik vind dit een goede ontwikkeling en hoop dat de rol van HR nog meer deze richting opgaat. Onderbouwing met aantoonbare cijfers kan nooit kwaad. Het zal HR een serieuzere rol op het gebied van advisering geven en een sterkere stem in de besluitvorming.

Meer blogs van Mickey lezen?

‘Geen dag is hetzelfde in HR’
–  Mijn eerste presentatie aan werknemers over verlof
–  De goede balans vinden

Lees meer over:

Over Auteur

Mickey Reedijk is Junior HR adviseur. In zijn blogs gaat hij schrijven over zijn ervaringen als young professional op diverse HR-afdelingen.