Hoeveel betekenisvolle relaties kunnen we nu hebben?

0

Volgens een bijna 20-jaar oude theorie van de Britse antropoloog Dunbar kunnen we slechts 100 tot 230 betekenisvolle relaties onderhouden.

Dit wordt aangeduid als Dunbars number. Over het algemeen wordt gesteld dat we 150 personen echt goed kunnen kennen en er interacties mee aan kunnen gaan.

Apen
Dunbar kwam tot zijn bevindingen bij het bestuderen van apen. Zijn bevindingen bleken echter goed door te vertalen naar mensen. Juist in deze tijd van sociale media en globalisering is zijn theorie actueler dan ooit. Kunnen we al die sociale media-contacten wel onderhouden? Of maken juist die nieuwe technieken het mogelijk meer relaties op betekenisvolle wijze te onderhouden?
Onderzoekers van de Universiteit van Indiana hebben dit onderzocht. Ze hebben de acties en interacties van 3 miljoen Twitteraars gedurende langere tijd bestudeerd.

Wat vonden ze tijdens dit onderzoek?
Wat wijst het onderzoek uit? “Sociale netwerken hebben de wijze waarop wij communiceren veranderd. We kunnen nu met grote aantallen personen verbindingen aangaan. Echter, we hebben niet meer of betere sociale vaardigheden gekregen. Ook in de online wereld houden cognitieve en biologische belemmeringen ons tegen om meer dan 150 betekenisvolle relaties aan te gaan. Met andere woorden, de theorie van Dunbar blijft overeind.”

Beperking
In een tijd waarin het adagium “je bent wie je kent” opgeld doet en medewerkers veel kennis bij anderen moeten halen is dit een belangrijke bevinding. Er zit een beperking in het aantal personen waarmee je een (diepere) relatie kunt aangaan.

Het almaar bouwen aan het netwerk heeft dus niet zoveel zin. Auteur Steve Boese vraagt zich af of technologische oplossingen in de toekomst deze menselijke tekortkomingen gaan compenseren.

Het artikel is te vinden op het blog van Steve Boese.

 

Marco Hendrikse

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.