Hoe topsporters overstappen naar bedrijfsleven

0

Tijdens de ‘Inspiratielunch Goud op de Werkvloer’ die NOC*NSF, Randstad en Sport & Zaken afgelopen maandag op Papendal hield voor ruim 20 topsporters, werden 10 ’toptips’ geformuleerd voor een carriere naast of na de sport.

Goud op de Werkvloer is een programma dat topsporters begeleidt naar een passende baan of stage in het bedrijfsleven, bij een werkgever die het werk kan aanpassen aan het training- en wedstrijdschema.
 
De 10 tips

 1.  De zoektocht naar de droombaan gaat niet vanzelf. Gun jezelf ook hierin training. Je sportcarrière ging immers ook niet vanzelf.
 2. 2. Stel jezelf concrete, behapbare doelen.
 3. Laat een werkgever zien wat jouw meerwaarde als topsporter kan zijn voor de interne communicatie. Je kunt de interne trots en het ‘wij-gevoel’ versterken door het geven van een clinic, een presentatie over je leven als topsporter en door collega’s te betrekken bij je sportprestaties.
 4. Maak je bewust van je unieke topsportcompetenties, deze zijn ook in het bedrijfsleven inzetbaar. Gebruik deskundigen als spiegel of klankbord om deze competenties te helpen vertalen.
 5. Bedenk goede, praktische (sport)voorbeelden bij jouw competenties. Hoezo heb je discipline en doorzettingsvermogen? Wanneer liet je zien dat je goed kan presteren onder druk?
 6. Je krijgt geen diploma voor tien jaar topsport, maar het is wel een hele zware en mooie opleiding. Maak hier gebruik van.
 7. Als je gaat stoppen/gestopt bent met topsport heb je tijd nodig om afscheid te nemen van topsport. Gun jezelf deze tijd.
 8. Je tweede carrière geeft nieuwe en vooral andere kansen en mogelijkheden dan je sportcarrière. Accepteer dat het andere werelden zijn en profiteer van je ervaringen.
 9. Stel je niet te bescheiden op. Laat zien wie je bent en waar je voor staat.
 10. Zoals je zelf verantwoordelijk bent voor je prestaties in de sport, zo ben je ook zelf verantwoordelijk voor persoonlijke groei en ontwikkeling en voor het vormgeven van je tweede carrière.
   

Bron: Randstad

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.