Hay: ‘Massale personeelsuittocht dreigt in 2010’

0

Uit West-Europees onderzoek van Hay Group blijkt dat 59 procent van de werknemers – specialisten en middel en senior management – zich begin 2010 sterk heeft voorgenomen op zoek te gaan naar een andere baan.

Het onderzoek is uitgevoerd onder ruim 5500 medewerkers in Duitsland, Frankrijk, UK en Benelux in verschillende bedrijfstakken binnen de private sector.

Het onderzoeksresultaat betekent volgens Hay Group een ommezwaai vergeleken met de afgelopen twee jaar. ”Werknemers die afgelopen jaar nog rustig hun tijd bleven uitzitten, zijn nu weer actief bezig met het verder uitstippelen van hun carrièrepad’, zegt Erin Lap, directeur Leadership & Talent van Hay Group Nederland. Eenzelfde patroon was volgens Lap te zien tijdens de vorige dip in 2000 en 2001.

Volgens Lap waren bedrijven die in 2000 en 2001 medewerkers bleven motiveren en daarnaast de interne bedrijfsprocessen goed in de gaten hielden, na die periode een stuk beter in staat toptalent binnen boord te houden en aan te trekken. Volgens Lap reflecteert het percentage van 59 procent het feit dat veel bedrijven nu ‘weinig hebben gedaan aan het bereiken van betrokkenheid’. Het behouden van talent door het bereiken van werknemersbetrokkenheid blijkt onvoldoende. Bureaucratie, slechte (ict-)systemen en belangenverstrengelingen, zorgen voor veel (onnodige) frustratie bij de werknemers, aldus Lap.

Uit het Hay-onderzoek blijt ook dat CEO’s en HR-specialisten werknemersbetrokkenheid en het
behouden van talent als de twee belangrijkste aandachtspunten voor 2010 beschouwen. 
   
Bedrijven die zich richten op de werknemersbetrokkenheid, de vrijheid en autonomie van de medewerkers én daarnaast ook zorgen dat de randvoorwaarden om het werk goed uit te voeren op orde zijn, blijken door de jaren heen significant sneller te groeien, concludeert Hay Group, dat in haar onderzoek onder meer heeft gekeken naar de loonsontwikkelingen in de laatste twaalf maanden, het gevoel van waardering, toekomstverwachting en plannen, vertrouwen in het management en baanzekerheid, werkstructuur, opleidingsmogelijkheden, arbeidsomstandigheden, de invloed van bedrijfsprocessen op de productiviteit en de mate van zelfstandigheid en het gewenste gevoel van verantwoordelijkheid.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.