Blog‘Geen dag is hetzelfde in HR’

0

Als HR-adviseur is geen dag hetzelfde, ontdekt student Mickey. Hoewel hij houdt van structuur vindt hij het ook aantrekkelijk dat je van tevoren niet honderd procent kunt vaststellen hoe je dag eruitziet.

Ik heb dingen graag op orde en daarom maak ik ook graag gebruik van een to-do-list. Maar uit de praktijk blijkt dat er in het leven van een HR-adviseur zomaar dingen tussen kunnen komen die acuut moeten gebeuren. Soms blok ik bijvoorbeeld een dagdeel in mijn agenda om aan een project op mijn stage of een opdracht van school te werken, maar dan komt er plotseling iets op mijn pad wat een hoge prioriteit heeft en wat gelijk moet gebeuren. Dan moeten er bijvoorbeeld acuut gesprekken worden ingepland met medewerkers of sollicitanten.

De uitdaging

In het begin van mijn stage vond ik dit lastig. Als ik had gepland om aan iets te werken, wilde ik dat ook gewoon doen. Ik wilde dan liever niet plotseling bij een vergadering aansluiten en mijn geplande taak laten vallen. Maar ik merk dat ik dit soort situaties nu juist uitdagend en interessant vind. Ik haal nu juist uitdaging uit het acuut inspringen om de spontaan ontstane taak goed uit te voeren. Dat geeft voldoening, zeker als ik er tegelijkertijd voor kan zorgen dat de taken die al op het to-do-lijstje stonden ook goed worden uitgevoerd.

Nee zeggen

Ook leer ik dat het belangrijk is om op het juiste moment nee te zeggen. Want om mijn taken te kunnen waarmaken is het voor mij ook belangrijk om te weten wat en hoeveel ik kan doen. Het nee zeggen gaat mij steeds beter af. In het begin van mijn stage dacht ik: hoe meer opdrachten, hoe beter. Inmiddels realiseer ik me steeds meer dat dat juist niet zo is. De kwaliteit van de opdrachten is voor mij belangrijker dan de hoeveelheid taken en activiteiten die ik uitvoer.

Ik besef ook steeds meer dat het later niet anders zal zijn: het zal vaker voorkomen dat ik ineens ergens voor word ingezet en de dingen waarmee ik op dat moment bezig ben, moet laten vallen.

Lees meer over:

Over Auteur

Mickey Reedijk is Junior HR adviseur. In zijn blogs gaat hij schrijven over zijn ervaringen als young professional op diverse HR-afdelingen.