Ervaringscertificaat schiet vaak ernstig tekort

0

De kwaliteit van ervaringscertificaten in het mbo en hbo schiet in de meeste gevallen ‘ernstig tekort’. Dat blijkt uit een onderzoek van de Inspectie van het Onderwijs.

Volgens het Onderzoek Ervaringscertificaten in MBO en HBO kunnen examencommissies van opleidingen op grond van de huidige certificaten niet goed beoordelen of een student vrijstelling kan krijgen, een diploma verdient of nog bijgespijkerd moet worden.
 
Op een ervaringscertificaat staan competenties die buiten het onderwijs zijn opgedaan. Mensen die weinig of geen opleiding hebben maar wel veel werkervaring en deskundigheid hebben opgebouwd, kunnen met het certificaat hun ervaring aantonen. Daardoor moet het makkelijker worden alsnog een diploma te halen of om een baan te vinden.

Niet goed onderbouwd
In 2009 concludeerde de Inspectie ook al dat er veel kan en moet worden verbeterd aan de certificaten. Daarop heeft de overheid de regels aangescherpt. Volgens de Inspectie is nu op een aantal punten wel vooruitgang te zien, maar er is toch nog steeds veel aan te merken. Zo worden de competenties door de aanbieders van de certificaten niet goed onderbouwd en staan de certificaten vaak vol met spel- en grammaticafouten.
 
‘Zorgwekkend’
Staatssecretaris Halbe Zijlstra vindt de uitkomsten van het onderzoek zorgwekkend. ‘De kwaliteit van elders verworven competenties en de afgegeven ervaringscertificaten dient onomstreden te zijn’, schrijft hij. De staatssecretaris gaat bekijken welke maatregelen moeten worden genomen. Hij informeert de Kamer daar na de zomer over.

 

 

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.