Eerste Kamer stemt in met wet Onderwijstijd

2

De Eerste Kamer heeft dinsdag ingestemd met de wet Onderwijstijd. 35 senatoren stemden voor, 33 tegen. De wet regelt onder meer een urennorm voor het middelbaar onderwijs.

Ook krijgen ouders en leerlingen meer inspraak over de invulling van het onderwijs en worden roostervrije dagen vastgelegd.

Het debat over de wet was vorige week zeer pittig. De minister van Onderwijs, Marja van Bijsterveldt, kreeg veel kritiek te verduren. Tot op het laatste moment was het onduidelijk of de VVD zou instemmen met het voorstel. VVD-senator Heleen Dupuis zei in een stemverklaring dinsdag dat uiteindelijk wel te doen, omdat de wet rust brengt in de onderwijssector. Ook de PVV en het CDA stemden in met de wet.

D66, PvdA en SP bleven tot het laatst grote bezwaren zien. Zij stelden dat er een gebrek aan draagvlak was in het onderwijs voor de wet, dat de minister te gedetailleerd afspraken wil maken en dat er geen noodzaak is voor de wet. Van Bijsterveldt betwist dat. De wet is goed voor de kwaliteit van het onderwijs, stelt zij.

De wet is opgesteld nadat het ministerie werd overspoeld met klachten van leerlingen en ouders die minder les kregen dan de wet voorschreef. Ook verzetten veel scholieren zich tegen zogenoemde ophokuren: uren die wel meetellen, maar waarin geen les wordt gegeven.

Volgens de nieuwe wet moeten leerlingen in de eerste twee schooljaren 1040 uur onderwijs krijgen. Een deel daarvan wordt maatwerk, bijvoorbeeld voor bijles. In de jaren daarna neemt het aantal lesuren af.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

2 reacties

  1. Alsof je het gebrek aan goed personeel (enorme uitstroom van deskundigheid in de afgelopen jaren), ziekte en wanbeleid met de wet kan regelen. Ons systeem is al gezonken door een overmatig bemoeiende overheid, gigantische regeldruk van onwetende ambtenaren en zeer slechte ministers in de afgelopen 15 jaar.

  2. Jammer dat studenten “zelfstudie” moeten gaan doen voor de overige uren. Ik had zelf namelijk 16(!) tussenuren per week. Bijna net zoveel als dat ik les had dus. In plaats van dan een extra vak aan te bieden voor in tussenuren, kon ik “zelfstudie” gaan doen. 16 uur per week is daar teveel voor. Het heeft ook weinig zin gehad. Ik maakte mijn huiswerk in deze uren en verder ging ik een uurtje tekenen, waardoor er weer een uur in mijn boekje werd opgeschreven. Lekker nuttig dus.