BlogDe vijf succesfactoren van talentontwikkeling

0

Wist u dat 64 procent van de Nederlanders openstaat voor een andere baan of zelfs actief op zoek is naar een nieuwe baan? De arbeidsmarkt is aan het veranderen, en aan HR de taak om daar wat mee te doen.

Mensen werken niet meer twintig (of zelfs meer!) jaar voor dezelfde baas. Waarom? We willen allemaal iets bereiken, continu bezig kunnen zijn met talentontwikkeling en het liefst zo hard mogelijk groeien en dat is niet altijd mogelijk bij één bedrijf. We willen onze dromen waarmaken en doelen behalen. Het tijdperk van talent gedreven ontwikkeling is aangebroken. Aan HR-afdelingen de schone taak om dit uit te voeren. Doordat u medewerkers inzet op plekken waar zij het beste uit de verf komen leidt dat tot meer werkplezier en betere resultaten voor uw organisatie. Maar hoe zit dit bij uw organisatie? Hebben medewerkers inzicht in hun talenten? Krijgen ze de kans om deze talenten te ontwikkelen en volledig te benutten?

Inzicht

Uw medewerkers zijn uw belangrijkste bezit. Zonder hen kunnen managers hun taken niet uitvoeren en zal het bedrijf niet succesvol kunnen zijn. Maar weet u eigenlijk of uw medewerkers wel lekker in hun vel zitten? En weet u wat hun talenten zijn? En weten zij dat zelf ook? Persoonlijke groei begint bij inzicht. Enerzijds inzicht van de manager in de medewerkers, anderzijds is het cruciaal dat de medewerkers inzicht hebben in zichzelf. Ga hierover een open gesprek aan met de medewerker. Stel vragen over waar ze goed in zijn en wat ze leuk vinden. Kijk daarbij ook goed naar de managers. Een goed voorbeeld doet volgen!

Deel jullie visie en stel duidelijke doelen

Nadat u inzicht hebt in uw medewerker en managers, zorg dan voor een duidelijk inzicht in waar jullie naartoe werken. Wat is jullie gezamenlijke doelstelling? Wat is de stip op de horizon? Het hebben van zo’n doelstelling motiveert uw medewerkers om samen te werken en betere resultaten te behalen. Daarnaast is het belangrijk om deze gezamenlijke doelstelling toe te spitsen op iedere medewerker. Maak ze meetbaar, blijf hierover continue in gesprek en geef regelmatig feedback op het proces. Naast het stellen van deze doelen is het belangrijk dat deze doelen ergens duidelijk zijn vastgelegd en iedereen hun eigen voortgang kan volgen.

Ruimte en tijd voor talentontwikkeling

Om persoonlijke groei te realiseren is er ruimte nodig voor tijd en talentontwikkeling. Vrijheid zodat ze überhaupt kunnen ontwikkelen. Ruimte om fouten te mogen maken en daarvan te leren. Motivatie om te willen groeien. Een sprong in het diepe wagen en kijken of ze blijven zwemmen. Geef medewerkers de ruimte om te experimenteren en reken ze niet per se af op het resultaat, maar evalueer op het proces.

Eigenaarschap

In een bedrijfscultuur waar continu de talentontwikkeling van medewerkers centraal staat, is het belangrijk dat medewerkers verantwoordelijkheid krijgen en eigenaarschap pakken. Maar dit vraagt wel wat van de managers. Aan u, als HR, de schone taak om samen met managers een veilige, uitnodigende en uitdagende sfeer te creëren. Doordat u verantwoordelijkheden durft te leggen bij anderen, kunnen zij hun talenten op de juiste vlakken inzetten en volledig eigenaarschap nemen. Waardeer medewerkers om hun talenten en geef eerlijke en opbouwende feedback.

Celebrate!

De kracht van positiviteit wordt helaas vaak over het hoofd gezien. Ik schreef er al eerder over maar het is enorm belangrijk om stil te staan bij de resultaten die u behaald. Wat gaat er goed en wat kunnen we daarvan leren? Ziet u dat uw medewerkers bewust bezig zijn met hun eigen groei en/of pakken zij eigenaarschap over hun eigen projecten? Beloon ze dan eens wat vaker. Voor managers is het hierin belangrijk om oprecht tijd te maken voor medewerkers, geef dit ook mee. Alles wat u aandacht geeft groeit!

 

Lees meer over:

Over Auteur

Iris Zonneveldt is CEO van Treams, een software platform voor performance management. Hiernaast heeft zij jarenlange ervaring in HR en is zij uitgeroepen tot HR Talent of the Year in 2018.