Creëer een creatieve omgeving

0

Het creëren van een omgeving waarin creativiteit bevorderd wordt blijkt niet altijd makkelijk. Creativiteit laat zich niet dwingen, maar het creëren van de juiste omstandigheden helpt.

Tips voor het managen van creativiteit:

 

  • Creativiteit heeft tijd nodig. Dit betekent dat de agenda’s van medewerkers met creatieve taken niet overvol moeten zitten. Mensen hebben tijd nodig om af te kunnen dwalen en zo onderbewuste processen een kans te geven.
  • Moedig creatieven aan om samen te werken. Het collectief spuien van ideeën roept weer andere ideeën op. Natuurlijk moet ook hier tijd voor vrijgemaakt worden.
  • Schets het kader. Geef aanwijzingen waar je naar zoekt. Geef een startpunt. Focus helpt om een beter eindresultaat te krijgen.
  • Stel redelijke deadlines. Creatieve personen vinden het helemaal niet erg dat er redelijke deadlines gesteld worden. Dat helpt hen juist focus aan te brengen. Hou bij het stellen van deadlines rekening met de te halen businessdoelstellingen en zorg voor evenwicht tussen business en creativiteit.
  • Geef constructieve feedback. Dit voorkomt dat verkeerde ideeën uitgewerkt worden, waardoor tijd en energie verspild wordt.

Het managen van creatieve personen is altijd een uitdaging. Het op de juiste wijze (aan-)sturen van creatieve medewerkers, met een balans tussen het creatieve proces en de businessdoelstellingen, legt een organisatie geen windeieren.

Lees op TLNT waarom de Beatles als band succesvoller waren dan de leden als solo-act.

Meer Mediascan »

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.