Competentie-ontwikkeling voor HR-professionals zelf

0

Twee modellen die HR-leiders kunnen helpen bij het ontwikkelen van hun eigen competenties en die van hun team.

Susan Meisinger beschrijft twee modellen die HR-professionals houvast geven bij het onderhouden en ontwikkelen van hun eigen competenties. Want, zo is haar ervaring, HR-professionals zijn druk bezig met het ontwikkelen van competenties van anderen, maar ‘vergeten’ zichzelf.

Juist in een turbulente omgeving is het van belang dat HR leiders aandacht hebben voor hun eigen ontwikkeling en die van hun team. Door tijd te investeren in het ontwikkelen van de competenties van het HR-team profiteert de hele organisatie.

Meisinger presenteert twee modellen die helpen bij het bepalen van de benodigde competenties voor de HR-professional.

Als eerste gaat ze verder in op het geactualiseerde HR Competency Model (HRCM12) dat eerder dit jaar door de RBL Group (van Dave Ulrich) werd gepresenteerd. Het model is tot stand gekomen na uitgebreid internationaal onderzoek. In dit onderzoek werden de competenties geïdentificeerd die bijdragen aan het succes van organisaties.

De zes competenties die uitgewerkt worden in HRCM 2012 zijn:

 1. Strategic Positioner: Onderzoekt en speelt in op veranderende omstandigheden en begrijpt de impact daarvan op talent, cultuur en leiderschap.
 2. Credible Activist: Bouwt vertrouwensrelaties door inzicht in de organisatie. Heeft een heldere visie op hoe een organisatie beter kan presteren. Communiceert helder en integer.
 3. Capability Builder: Helpt bij het definiëren en bouwen van vaardigheden, cultuur, processen of identiteit.
 4. Change Champion: Zet en houdt op ieder niveau binnen de organisatie veranderingen in gang.
 5. Human Resource Innovator and Integrator: Innoveert. Zoekt nieuwe manieren om HR uit te voeren en te integreren in de bestaande praktijk.
 6. Technology Proponent: Gebruikt technologie om efficiënter te werken, om medewerkers met elkaar te verbinden en streeft naar acceptatie van nieuwe technologie.

Ook de Society for Human Resource Management (SHRM) publiceerde afgelopen jaar een competentie-model. Elements for HR Success is tot stand gekomen na een panel-onderzoek en interviews met vele HR-professionals.

Het model bevat negen competenties. De eerste is technisch van aard, de overige acht hebben betrekking op gedrag.

 1. Human Resource Technical Expertise and Practice: Het toepassen van de HRM-principes teneinde bij te dragen aan het succes van de organisatie.
 2. Relationship Management Consultation: Het managen van interacties met en tussen anderen.
 3. Consultation: Het bieden van ondersteuning aan stakeholders die advies van een expert nodig hebben.
 4. Organizational Leadership and Navigation: De vaardigheid om behendig met stakeholders om te gaan, zodat zij HR-initiatieven en processen omarmen.
 5. Communication: Effectief communiceren en zorgen voor een constante uitwisseling van kennis en informatie.
 6. Global and Cultural Effectiveness: Het effectief managen van human resources ongeacht afkomst of cultuur.
 7. Ethical Practice: Het integreren van kernwaarden, integriteit en accountability in de gehele organisatie.
 8. Critical Evaluation: Het interpreteren van informatie (bijvoorbeeld data, metrics, literatuur) om de ROI of de organisatorische impact van maatregelen of beslissingen te bepalen.
 9. Business Acumen: Het begrijpen en kennen van de businessfuncties en de sector waarin de organisatie actief is.

Uiteraard verschillen beide modellen van elkaar. Ze zijn op verschillende wijze tot stand gekomen. Het model van de SHRM houdt tevens rekening met verschillende loopbaanstadia (starter, gevorderd, senior en executive). Het SHRM model legt de nadruk op het ontwikkelen van individuele competenties. Het HRCM 2012-model focust ook op de competenties van de gehele HR-afdeling.

Meisinger is van mening dat beide modellen, gebaseerd op grondig onderzoek, houvast bieden voor het ontwikkelen van competenties van HR-professionals. Nu is het aan HR-leiders om actie te ondernemen.

Het artikel over competentie-ontwikkeling bij HR-professionals is te vinden op de website Human Resource Executive Online.

Meer Mediascan »

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.