Blog ‘Competente rebel’

0

Naar mijn mening zijn er nauwelijks organisaties die geen baat hebben bij jonge, innoverende en competente mensen. Mensen die met een andere blik naar het vak durven te kijken en tegendraads durven te zijn.

Zoals de HR Talent of the Year Award suggereert, staan bedrijven massaal op deze jongeren te wachten! Maar als puntje bij paaltje komt, laten zowel het bedrijf als deze jongeren zich leiden door de waan van de dag en de opgelegde doelstellingen. Maar waarom wordt dat gewenste talent niet optimaal benut? En wat doe je zelf om je talent niet te verkwanselen?

De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat deze blog mij flink wat grijze haren en afgebeten nagels bezorgt. Talenten zijn er namelijk in alle soorten en maten… Afbakenen dus bij een containerbegrip als dit, want voor je het weet overschrijd ik het maximum aantal woorden en heeft u mijn blog ingeruild voor de korte berichtjes van NU.nl.

Enfin, in mijn ogen zijn talenten grofweg in twee groepen in te delen. Enerzijds is er de jongeling die erg goed is in wat van hem of haar in de bestaande kaders wordt gevraagd. Vaak Cum Laude afgestudeerd en uitermate geschikt materiaal voor een traineeship bij een Randstad, Ahold, ING of andersoortige multinational. Zijn of haar loopbaan is voorspelbaar: startend in een managementfunctie, eerst lokaal, dan als expat, gevolgd door een MBA, met als kroon op het werk een bestuursfunctie en vanzelfsprekend eindigend met een paar commissariaten, om het pensioengat op te vullen. Maar de vraag is of deze statusgerichte toekomstplanner zoals Youngworks dat omschrijft, ook een goede vernieuwer is?

Anderzijds zijn er de jonge honden die de gevestigde orde in twijfel trekken. Die de woorden van hun leermeesters niet alleen wantrouwen en bekritiseren, maar ook over de kennis en kunde beschikken om deze door betere alternatieven te vervangen. Het zijn competente rebellen die veelal handelen vanuit de gedachte dat de huidige staat van de wereld een knoeiboel is en dat op zijn minst sommige van onze foutieve denkwijzen ons daar gebracht hebben. Het zijn de prachtige woorden ontleend uit de speech van rector Dymph van den Boom op de 381e Dies Natalis van de UvA. Dit type talent is mijns inziens écht in staat om organisaties te innoveren en de houdbaarheidsdatum te verlengen.

Het is voor deze competente rebel wel van belang om zich te realiseren dat talent niet permanent is. In december 2013 was ik op het juiste moment op de juiste plaats met toevallig het betere idee. Maar dat wil niet zeggen dat ik daarmee klaar ben, de titel in m’n pocket heb en voor de rest van mijn carrière hierop kan teren. Integendeel, SBI stelt mij terecht op de proef met een carte blanche voor het aanspreken van een nieuw klantsegment. Het maken van deze plannen is niet geheel vrijblijvend en wordt gemonitord met de nodige targets. En precies dat maakt het werk van vernieuwen zo complex en de behoefte aan talent daarmee groot. Iets nieuws doen an sich  is niet goed genoeg, het moet een wezenlijk alternatief zijn voor de organisatie. Of zoals dr. David Shetti het zo mooi heeft geformuleerd over de gezondheidszorg in India: “If a solution is not affordable, it is not a solution.”

Een competente rebel weet dat organisaties hardop uitspreken dat ze vernieuwing en talent hard nodig hebben, maar lang niet altijd de daad bij het woord voegen. En om tegen de gevestigde orde in te durven en kunnen gaan moet je lef hebben en bereid zijn je ‘carrière’ op het spel te zetten. En ook om niet alleen je mening te poneren, maar ook te werken aan het wezenlijk alternatief. Dat zijn de mensen die organisaties hard nodig hebben, dan is er sprake van dringend gewenst competent talent.

Jessy van den Boogaard is HR adviseur bij SBI training & advies en winnaar van de HR Talent Awards 2013.

Meer lezen: Liefde voor het werk en HR Talent of the Year Awards 2014

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.