CNV: onderzoek Asscher scholing werknemers hard nodig

0

Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gaat een onderzoek starten in hoeverre werkgevers verplicht kunnen worden financieel bij te dragen aan de scholing van werknemers. Volgens het CNV is het hard nodig dat werkgevers de scholing van werknemers als prioriteit gaan zien.

Voorzitter Piet Fortuin: ‘Nederland staat aan de vooravond van een nieuwe industriële revolutie. Dat werknemers nu niet voorbereid zijn op het effect van robotisering op hun loopbaan wordt steeds vaker pijnlijk duidelijk. Bijvoorbeeld in de Rotterdamse haven waar 800 mannen en vrouwen hun baan dreigen te verliezen door verplaatsing van werk naar de geautomatiseerde derde maasvlakte. Het is broodnodig dat Nederlandse werknemers de middelen krijgen om zichzelf voor te bereiden op deze veranderingen.’

De CNV wil een scholingsbudget ter hoogte van één maandsalaris. Op dit moment zouden werknemers nog te afhankelijk zijn van het budget van de werkgever of worden zij gekort door bureaucratie van scholingsfondsen.

‘Je kunt je als werkgever niet langer verbazen over de fantastische lasrobot die je hebt aangeschaft, zonder je te bekommeren om de lasser met jarenlange ervaring die buitenspel komt te staan. Investeren in technologie vraagt om investeren in mensen’, aldus Fortuin.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.