Checklist SMART doelen stellen

2

SMART: Wat is dat?

 

S Specifiek

Geeft duidelijk aan wat er precies moet worden gerealiseerd

M Meetbaar

Geeft het te verwachten eindresultaat in kwalitatieve of kwantitatieve normen weer

A Acceptabel

Past binnen de doelstellingen van de afdeling en de organisatie. Het sluit aan op de middelen waarover de organisatie beschikt en strookt met de kwaliteiten van de werknemer.

R Realistisch

Is de doelstelling haalbaar binnen bijvoorbeeld de gestelde tijd, geld en middelen. Let op! De doelstelling moet wel uitdagend zijn. Anders gaat er onvoldoende motiverende werking vanuit. Om deze reden worden de A van Acceptabel ook wel vervangen door Ambitieus en de R van Realistisch door Relevant (passend binnen doelstellingen van de afdeling en organisatie).

T Tijdsgebonden

Geeft duidelijk de start- en einddatum en eventuele belangrijke mijlpalen aan

Doelstellingen zouden moeten streven naar het bewerkstelligen van verandering en dus betrekking moeten hebben op alle aspecten van de functie/het werk. Het is belangrijk dat de focus niet geheel op één facet van het werk komt te liggen. Dit gaat ten koste van andere aspecten.

De volgende vragen kunnen worden gesteld om doestellingen SMART te maken:

 • Wat wil je bereiken? Wat is het beoogde effect?
 • Wat levert het op? Wat is het beoogde resultaat?
 • Wanneer ben je klaar?
 • Welke stappen moeten worden gezet?
 • Wat heb je ervoor nodig? (op het gebied van tijd, geld, kwaliteit, informatie en organisatie)

Voorbeelden van SMART geformuleerde doelstellingen

 • Het verminderen van het aantal afgekeurde mechanische componenten met  5% voor het einde van dit jaar, binnen het bestaande budget.
 • Het verhogen van de omzet met 5% ten opzichte van vorig jaar op het gebied van leermiddelen, binnen het bestaande budget.
 • Over 5 jaar wil ik projectmanager zijn, verantwoordelijk voor ICT-projecten tussen de € 100.000,- en € 500.000,-

f& Dossier Planningsgesprek

MEER WETEN?

Op XpertHR.nl vindt u uitgebreidere informatie over verschillende arbeidsverhoudingen met voorbeelddocumenten, checklists, et cetera.
CONTACT
XpertHR.nl is dé HR Antwoordbank. Bent u geïnteresseerd in XpertHR? Vraag dan een demonstratie aan op www.xperthr.nl of bel (020) 515 9555.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

2 reacties

 1. Afhankelijk van de situatie kan het geen kwaad om de A van acceptabel te vervangen door de A van ambitieus.
  Zeker in deze tijd is wat meer ambitie om weer eens te kunnen gaan scoren van belang. Bij ambitie hoort ook een positieve toekomstgerichte instelling.

 2. Dinant Dasselaar op

  De heer Duijn heeft volkomen gelijk. Sterker nog, je zou niet alleen moeten uitgaan van de kwaliteiten van de medewerker, maar (ook bij werving) nadrukkelijk moeten focussen op “ambitie”.