Bouw een generieke talentcommunity

0

Steeds meer organisaties maken gebruik van talentpool. Maar zo n community kent niet alleen maar voordelen, waarschuwt community-expert Richard Millington

Online schoenenwinkel Zappos kwam eerder dit jaar met de mededeling dat het vacatures afschaft. In plaats daarvan wordt een talentpool gebouwd.

Mensen die geïnteresseerd zijn in werken bij Zappos worden lid van de Zappos-community. Zij krijgen de kans om uitgebreid kennis te maken met het bedrijf, onder andere door directe interactie met medewerkers van Zappos. Als er een vacature ontstaat bij Zappos wordt deze vervuld met een lid van de community.

Steeds meer organisaties maken gebruik van een talentpool. Soms wordt het Applicant Tracking System (ATS) daarvoor gebruikt of wordt een LinkedIn-groep opgezet.

Echter, zo waarschuwt, er zijn wat problemen met de talentcommunity:

1) Mensen gaan niet op zoek naar een (andere) baan, totdat ze er een nodig hebben. Het is geen hobby of passie.

2) Werkgevers zijn niet blij als hun medewerkers lid worden van de talentcommunity van andere werkgevers of concurrenten. Dat wordt echt als risico gezien.

3) Teveel netwerken om in te participeren. Als iedere werkgever zijn eigen talentcommunity heeft moet een werkzoekende van (vele) verschillende communities lid worden en daarin actief zijn.

4) Er is (nog) geen bewijs dat kandidaten uit een talentpool beter zijn dan kandidaten die via andere kanalen worden geworven.

5) Mensen worden lid van een talentcommunity om een baan te krijgen. Op het moment dat zij bij het bedrijf of ergens anders een baan krijgen of als ze doorhebben dat de kans op een baan klein is, verlaten ze de community. De enige motivatie dus om lid te worden is die felbegeerde baan.

Het advies van Millington: Bouw geen talentcommunity voor je eigen organisatie, voor het eigen employer brand. Bouw een exclusieve community rondom een onderwerp. Een internationaal voorbeeld daarvan is StackOverflow, een community waar programmeurs vragen stellen en beantwoorden. Slimme recruiters pikken daar de meest talentvolle programmeurs uit en benaderen deze met relevante vacatures.

In Nederland kun je denken aan de community Techniek op Hakken, voor talentvolle vrouwen die geïnteresseerd zijn in techniek.

Een dergelijke community staat dus niet alleen open voor personen die geïnteresseerd zijn in werken voor jouw bedrijf. Iedereen kan lid worden, zonder bang te hoeven zijn dat hun manager zich eraan stoort.

Een nadeel is wellicht dat ook andere bedrijven in deze talentpool zullen vissen. Maar als de community op juiste wijze gemanaged wordt zal deze grote aantallen participanten aantrekken, zodat er voor alle werkgevers geschikte kandidaten zijn.

Bron: Feverbee

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.