BlogMijn eerste presentatie aan werknemers over verlof

0

Student Mickey loopt momenteel stage op een HR-afdeling van een ziekenhuis. Hij merkt dat het goed is om soms even terug te kijken naar de theorie van zijn studie, om te zien wat de praktijk brengt en wat de relatie tussen die twee precies inhoudt. En hij houdt zijn eerste presentatie voor werknemers.

Ik vind dat ik tijdens mijn stage meer kennis opdoe dan in de twee schooljaren hiervoor. Tijdens de stage maak ik alles van dichtbij mee. Casussen zijn zeer interessant, ook omdat ze niet zijn verzonnen maar daadwerkelijk plaatsvinden. Elke actie heeft zichtbare gevolgen en er komen dingen uit die niet te verzinnen zijn voor een oefencasus op school. Logisch natuurlijk, want echte casussen gebeuren ‘vanzelf’ en oefencasussen moeten volledig worden bedacht.

Gespreksvoering

Bijvoorbeeld, een verzonnen gesprek met een medewerker (dus een klasgenoot) verloopt vaak wat statisch omdat er geen gevolgen zijn, behalve misschien een goed of slecht cijfer. Maar tijdens een echt gesprek zijn er wel consequenties en is de uitkomst juist wel van belang. Ik merk dan ook dat ik dan veel beter let op wat ik zeg. En ik merk dat hoe een gesprek verloopt in de praktijk toch kan enorm verschillen met hoe het in de theorie wordt aangeleerd. Eigenlijk is de enige manier om gesprekken te oefenen door echte gesprekken voeren.

Presenteren

Laatst werd ik op mijn stage gevraagd een presentatie te doen voor een groep medewerkers over de jaarurensystematiek, wat een onderdeel is van het verlof binnen het ziekenhuis. Na de jaren van oefenen met presenteren leek het me uitdagend om de presentatietechnieken ‘in het echt’ toe te passen. Van tevoren was ik wel nerveus want ik kende bij lange na niet iedereen, terwijl ik op school vaak aan bekende klasgenoten presenteerde. Maar toen ik eenmaal het eerste woord van mijn presentatie had uitgesproken, waren de zenuwen weg en ging het net zo soepel als het op school ook altijd gaat. Ik vertelde wat ik wilde vertellen, beantwoordde vragen en voor ik het doorhad, zat het er weer op. Op dit gebied verschilt de theorie dan juist weer niet veel met de praktijk en baart oefening dus blijkbaar kunst.

Theorie en praktijk

Het is interessant om te zien wat de relatie is tussen wat ik leer in de theorie en wat ik daadwerkelijk doe in de praktijk. Uiteraard is het goed om klaargestoomd te worden met de theorie, maar sommige aspecten zijn vooral te leren door het gewoon te doen.

Interview met Mickey Reedijk
Mickey is sinds kort blogger voor XpertHR Actueel. Nieuwsgierig waar hij over schrijft? Lees het interview. Lees meer

Lees meer over:

Over Auteur

Mickey Reedijk is Junior HR adviseur. In zijn blogs gaat hij schrijven over zijn ervaringen als young professional op diverse HR-afdelingen.