10 HR voorspellingen voor 2011

5

In 2011 zijn organisaties weer klaar voor groei. Ze moeten hun personeel behouden en betrokkenheid en innovativiteit bevorderen. Daarnaast verandert de samenstelling van de beroepsbevolking en worden nieuwe eisen aan organisaties gesteld door medewerkers. Dit vraagt om nieuwe talentmanagementprogramma’s en organisatorische veranderingen.

Het Amerikaanse HR-adviesbureau Bersin & Associates heeft een rapport geschreven waarin de trends en ontwikkelingen voor 2011 worden aangegeven. Dit adviesbureau heeft in de VS aanzien aangaande haar kennis van HR-ontwikkelingen.

De 10 HR-voorspellingen voor 2011 worden beschreven op het blog TLNT:

 1. Innovatie, het geven van eigen verantwoordelijkheid en het bevorderen van de leercultuur worden de norm voor talentmanagement en groei van de business. Organisaties met een sterke leercultuur presteren vele malen beter dan organisaties zonder een dergelijke structuur. Het bevorderen van innovatie is voor 1 op de 3 HR-managers één van de drie topprioriteiten.
 2. Specialisatie en loopbaanontwikkeling zijn cruciaal voor het succes van een organisatie. Succesvolle organisaties focussen op expertise. Zij hebben programma’s die ervoor zorgen dat iedereen in de organisatie beter wordt in datgene wat hij of zij doet. De top 10% van de verkopers is niet voor niets vaak verantwoordelijk voor 40% van de omzet. Maak dus iedereen beter. 

 3. Continu informeel leren is de norm. Medewerkers leren van en met elkaar. Dit wordt bevorderd door interne sociale netwerken.
 4. Talent moet verschillende rollen vervullen. Hierachter zit een strategie. Talent moet mobiel worden. Dit betekent dat talent op management-,professioneel- en operationeel niveau verschillende functies en opdrachten doorloopt Zie ook figuur 3). Organisaties moeten de principes van opvolgingsmanagement op ieder niveau en voor iedere functie adopteren. Daarbij moeten kennis en vaardigheden gematched worden aan de noden van de business. 

 5. Sociale netwerken blijven corporate recruitment veranderen.  Sociale netwerken kunnen gebruikt worden om het employer brand vorm te geven of te versterken. Corporate organisaties hebben nu dezelfde ingangen naar potentiële sollicitanten als W&S-bureaus.
 6. Er blijven nieuwe modellen voor het ontwikkelen van leiders verschijnen. Organisaties worden daardoor gedwongen hun bestaande leiderschapsprogramma’s te herzien. In 2011 gaan organisaties zich concentreren op het identificeren en vormen van leiders. Goed presterende organisaties hebben leiders die veel kennis hebben van de producten of diensten, die vaardigheden hebben in het leiden van teams, leergierig zijn, de wereld als hun platform beschouwen en een scherp oog voor business hebben. 
 7. HR transformatieprocessen moeten versneld worden. Dit is het gevolg van verdergaande globalisatie en de noodzaak om medewerkers betrokken te houden. Succesvolle organisaties hebben geleerd hoe ze moeten reorganiseren, nieuwe kennis en vaardigheden in huis moeten halen en hoe ze technologie moeten gebruiken om van de HR-professional een business partner te maken. “Reskilling” van HR zal een belangrijk onderwerp worden in 2011, aldus adviesbureau Bersin. 
 8. De talentmanagement-software markt blijft groeien (alleen al in de VS een markt van 3 miljard dollar). Daarnaast groeit de markt voor plannings- en beoordelingssoftware
 9. Oude HR-systemen worden vervangen door moderne, software as a service (SAAS) varianten. Deze systemen geven meer inzicht en zijn flexibeler.
 10. Het topmanagement begint steeds meer het belang van talent management strategieën in te zien, maar toch heeft HR nog steeds moeite om commitment hiervoor te krijgen. Het onderwerp ‘personeel’ wordt steeds vaker in de bestuurskamer besproken. Het personeelsbeleid en de organisatiestrategie worden steeds meer op elkaar afgestemd, hoewel 37% van de HR-professionals aangeeft moeite te hebben met aanhaken bij de organisatiestrategie.

Het complete rapport is, na het invullen van een kort formulier, hier te downloaden

Meer Mediascan »

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

5 reacties

 1. Marco Hendrikse op

  @Vince, vul de staat in waar je de meeste affiniteit mee hebt ;-)….Of stuur me een mail (zie boven dit artikel), dan stuur ik je het document.

 2. leonie teunissen op

  Ik heb gewoon een state ingevuld en kon vervolgens het artikel zonder problemen downloaden.

 3. Lodi Planting op

  Volgens mij is de rode draad (lees: oplossing) van al deze voorspellingen simpel en dat is retentiemanagement. Dit zorgt ervoor dat HR strategisch betrokken wordt bij het beleid van de organisatie, houdt rekening met de maatschappelijke tendensen en is modern omdat het de ROI van retentiemaatregelen kan berekenen. Ik blog hier ook over op mijn eigen site.

 4. Het lukt niet om het artikel te downloaden; er wordt gevraagd naar een State in de USA via een verplicht veld.
  Het aangeven van “buitenland” is geen optie.