1 op de 10 medewerkers is managementtalent

0

Het kiezen van de juiste manager is uiteraard erg belangrijk. Toch kiezen organisaties in maar liefst 82% van de gevallen voor de verkeerde persoon als manager, zo blijkt uit data van adviesbureau Gallup.

En dat kost een organisatie heel veel geld, of erger nog, bedreigt het voortbestaan van de organisatie. Organisaties moeten dus de juiste personen aannemen als manager. Dat zorgt echt voor een concurrentievoordeel.

Managers zijn verantwoordelijk voor ten minste 70% van de variantie in de betrokkenheid van medewerkers, zo schat Gallup. En wereldwijd is de betrokkenheid van medewerkers laag.

Goede managers zijn dus goud waard. Echter, volgens Gallup, zijn ze schaars. Er zijn weinig medewerkers die managementtalent hebben. Uit onderzoek van Gallup blijkt dat 1 op de 10 medewerkers de unieke combinatie van talenten heeft om een team te laten excelleren, zodat de prestaties van de organisatie significant verbeteren. Deze 10% talentvolle managers verhoogt op natuurlijke wijze de betrokkenheid van medewerkers, behoudt talentvolle medewerkers en zorgt voor de juiste cultuur.

Nog zo’n 20% van de medewerkers beschikt over basis managementtalent. Zij zouden een goede manager kunnen worden als er echt geïnvesteerd wordt in coaching en goede begeleiding.

Gezien het belang van goed management is het goed te beseffen dat 1 op de 10 medewerkers managementcapaciteiten heeft. Deze capaciteiten moeten alleen ontdekt worden. En daar mag best wat moeite in gestoken worden. Managementtalenten zijn immers veel meer betrokken bij de organisatie (2 keer meer dan management met minder talent), ze zijn beter in ‘het verkopen’ van hun eigen organisatie (brand ambassador) en ze richten zich op de sterke punten van hun medewerkers.

Al veel te lang verspillen organisaties tijd, energie en resources aan het werven en ontwikkelen van de verkeerde managers. Echter, een manager die niet geschikt is, kun je niet beter maken. Tijd dus om de juiste managementtalenten te ontdekken, aldus Gallup.

Bron: Gallup

Lees meer Mediascan

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.