Ziekteverzuim door overgewicht: ontslag?

0

Frequent ziekteverzuim kan alleen in zeer bijzondere gevallen reden zijn voor ontbinding van de arbeidsovereenkomst.

De situatie

Een logistiek medewerker komt in 2000 in dienst bij de werkgever. Hij heeft last van overgewicht: hij weegt op dat moment meer dan 200 kilo. Na zijn indiensttreding valt hij 60 kilo af. Maar het ziekteverzuim van de werknemer is hoog: in de afgelopen jaren was dat respectievelijk 36%, 40% en 26%. Voor de werkgever is dat aanleiding om bij de kantonrechter om ontbinding te verzoeken en de werknemer vrij te stellen van werk.

De vordering

De werkgever verzoekt om ontbinding van de arbeidsovereenkomst wegens verandering in de omstandigheden. Het gedurende langere tijd bovenmatige verzuim heeft volgens de werkgever een verstorende invloed op de planning en het productieproces.

Het oordeel

De rechter overweegt als volgt: er is inderdaad sprake van hoog, niet-werkgerelateerd ziekteverzuim en beide partijen hebben zich er voldoende voor ingespannen om dat verzuim te verminderen. Het is ook aannemelijk dat de werkgever financieel en organisatorisch last heeft van het verzuim, maar het uitgangspunt is dat dat voor rekening en risico van de werkgever komt. Alleen in zeer bijzondere gevallen is de frequentie van het verzuim aanleiding voor een ontbinding, als het verzuim zeer ingrijpende gevolgen heeft voor het productie- en bedrijfsproces. Bij een eerdere rechtszaak ontbond de rechter de arbeidsovereenkomst van een verpleegkundige, onder meer omdat het verzuim een risico voor de zorgverlening vormde.

Organisatie kan het verzuim opvangen

De rechter overweegt ook dat het hier niet gaat om een kwetsbare organisatie die de gevolgen van dergelijk verzuim niet kan opvangen. Er werken 85 mensen, van wie er 30 uitzendkracht zijn. Een groot deel van de uitzendkrachten is in staat om het werk van de medewerker over te nemen. De werkgever heeft niet aangetoond dat het ziekteverzuim een onevenredig zware druk op de andere werknemers legt, of dat het bedrijfsproces erdoor stagneert. De rechter wijst het ontbindingsverzoek daarom af. De werkgever en de werknemer moeten weer met elkaar verder.

Lees ook:

Gegevens rechtszaak: ECLI:RBGEL:2013:3060. Datum uitspraak: 9 september 2013

Lees meer over:

Over Auteur

Mr. Ingrid Kooijman is auteur bij XpertHR. Voor XpertHR Actueel houdt ze de jurisprudentie scherp in de gaten. Ze schrijft over arbeidsrecht, HRM en projectmanagement.