Zieke medewerker oproepen voor een gesprek onredelijke instructie?

2

Een zieke medewerkster die niet komt opdagen als de werkgever haar voor een gesprek oproept, mag niet op staande voet ontslagen worden.

De situatie

Een zwangere medewerkster bij een internationaal consultancybureau heeft rugklachten. Ze meldt zich op vrijdag 28 mei 2015 ziek en gaat tot haar zwangerschapsverlof halve dagen werken. In het weekend heeft ze via WhatsApp contact met haar werkgever over een afspraak op maandag, want in die week vindt een belangrijk evenement plaats voor het bedrijf waar de medewerkster medeverantwoordelijk voor is. Maar het komt niet tot een concrete afspraak. Op maandag mailt de werkneemster dat ze niet kan komen in verband met rugklachten en zwangerschapsklachten. Ze heeft een afspraak bij de arts en geeft aan dat ze daarna contact opneemt. Ze laat later op die dag weten dat de arts haar rust adviseert. De werkgever probeert haar nog te bereiken maar dan blijkt ze bij een specialist te zijn voor onderzoek. Eind van de dag appt de werkgever haar dat ze de volgende dag, op 2 juni, om 8.30 uur op kantoor wordt verwacht.

De werkneemster verschijnt niet en wordt dezelfde dag nog op staande voet ontslagen.

Bij de rechter

De werkgever vraagt later de rechter alsnog om ontbinding van de arbeidsovereenkomst vanwege een dringende reden: de werkneemster heeft geweigerd een gesprek aan te gaan met de werkgever, haar werkzaamheden niet overgedragen en is zonder reden niet verschenen op de werkplek. Subsidiair vraagt de werkgever om ontbinding vanwege verandering in de omstandigheden op grond van diezelfde feiten, plus het feit dat de werkneemster de werkgever diverse verwijten heeft gemaakt tijdens de onderhandelingen na het ontslag op staande voet. De werkgever heeft daardoor geen vertrouwen meer in de werkneemster en de arbeidsrelatie is daardoor verstoord.

Op deze zaak is overigens het ‘oude recht’ van voor 1 juli 2015 van toepassing.

Het oordeel

De rechter vat samen dat er twee grondslagen waren voor het ontslag op staande voet:

1) het wegblijven zonder geldige reden;

2) het niet opvolgen van redelijke instructies van de werkgever.

De rechter stelt vast dat de werkneemster zich eerst al voor 50% ziek had gemeld. En uit haar mededelingen op 1 juli is op te maken dat ze zich toen volledig heeft ziek gemeld. Dat ze nog face-to-face met de werkgever wilde spreken, was niet op te vatten als een voorbehoud op die ziekmelding, aldus de rechter. Daarmee had de werkneemster een geldige reden om op 2 juni niet op het werk te verschijnen. Het niet verschijnen kan dus geen grondslag voor het ontslag op staande voet zijn. Als de werkgever al twijfels had over de ziekmelding heeft hij daar niet naar gehandeld: de klachten zijn niet door de werkgever betwist en hij heeft ook de bedrijfsarts niet ingeschakeld.

Is een oproep om te verschijnen tijdens ziekte een onredelijke instructie?

Het niet opvolgen van een redelijke instructie is ook geen grondslag voor het ontslag op staande voet. De instructie was niet redelijk, simpelweg omdat de werkneemster ziek was.

Het verzoek tot ontbinding is ongeveer op dezelfde feiten gebaseerd als het ontslag op staande voet en is op grond van dezelfde redenen als hierboven niet toewijsbaar. Over de verwijten die de werkneemster de werkgever heeft gemaakt is de rechter duidelijk: dat is niet ongebruikelijk in een traject na een ontslag op staande voet en moet daarom altijd met terughoudendheid beoordeeld worden.

Gegevens rechtszaak: ECLI:NL:RBAMS:2015:5388. Datum uitspraak: 19 augustus 2015

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

2 reacties

 1. Paul Kemperman op

  Uit de twee hieronder vermelde uitspraken van de Rechtbank Gelderland blijkt dat ook het gemeentebestuur van Zevenaar zich van de wegpesttruc bedient om zieke medewerkers op te roepen om te komen werken.

  Als je dan niet komt omdat gaan werken je al slechte gezondheid nog verder zal doen verslechteren dan houden ze eerst je vakantiedagen in (na eerste oproep om te komen werken), vervolgens houden B&W van Zevenaar je salaris in (na tweede oproep) en meteen daarna (na derde oproep) word je op staande voet ontslagen (strafontslag) zonder dat je recht krijgt op een WW-uitkering of welke uitkering dan ook.

  Zo maken asociale overheidswerkgevers als de gemeente Zevenaar met behulp van dure advocatenkantoren als Capra en dubieuze adviseurs als Bunt (nep-psycholoog) hun eigen werknemers kapot.
  Uitspraak 1: http://bit.ly/1UVl2MX
  Uitspraak 2: http://bit.ly/U1oN7K