Wet Werk en Zekerheid deels uitgesteld

1

De invoering van het eerste deel van de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) wordt uitgesteld naar 1 januari 2015. Dat zei minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (PvdA) gisteren na aandringen van de Eerste Kamer. 10 juni stemt de senaat over de wet.

Eerder zou het eerste deel van de WWZ ingaan op 1 juli 2014. Maar diverse partijen twijfelden of werkgevers voor die tijd voldoende konden worden geïnformeerd. De ketenbepaling en transitievergoeding waren al uitgesteld naar 1 juli 2015.

Het uitstel is een overwinning voor  de Vereniging Arbeidsrecht Advocaten Nederland (VAAN), die eerder in een uitgebreide notitie voor diverse wijzigingen pleitte.

Aanvankelijk was ook de Eerst Kamer kritisch over de wet. De positie van flexwerkers, die met de invoering van de WWZ moet verbeteren, zou alleen maar verder verslechteren. Maar door de toezeggingen van Asscher zal volgende week  naar alle waarschijnlijkheid een ruime meerderheid voor de wet stemmen.

Blijdschap bij CNV
Vakbond CNV is blij met de komst van de wet en riep de Eerste Kamer eerder op om in te stemmen met de Wet Werk en Zekerheid. Voorzitter Maurice Limmen wijst er op dat de wet, voortgekomen uit het sociaal akkoord, een fikse verbetering is van de arbeidshervormingen uit het regeerakkoord. ‘Door de bank genomen zijn de voorstellen die met deze wet op tafel liggen, veel beter voor werknemers dan menig politieke voorstel dat we de afgelopen jaren de revue hebben zien passeren als het gaat om de hervorming van de arbeidsmarkt.’

Lees hier het volledige verslag van de vergadering

Lees ook: Wet Werk en Zekerheid: de veranderingen op een rij

Lees meer over:

Over Auteur

1 reactie

  1. MCJM Roosendaal op

    In het artikel wordt genoemd: ‘Het uitstel is een overwinning voor VAAN’! Maar het enige wat is bereikt is uitstel van een half jaar. Liever had ik in dit artikel gezien welke wijzigingen kans van slagen maken in de reparatiewet. In de verwijzing naar het artikel ‘De veranderingen op een rij’ staan alle oorspronkelijke punten genoemd, maar met een andere ingangsdatum. Om terug te grijpen naar de vergelijking met ‘de antieke kast uit 1945’ uit het volledige verslag: Deze kast wordt overhoop gehaald en krijgt een nieuwe laklaag of white wash. Maar die activiteit zie je meestal bij Sociale Werkplaatsen. VRAAG; Zal de transitievergoeding bij faillissement door het UWV betaald gaan worden? Net zoals dit met achterstallige loonvorderingen gebeurt? Nu al reageert de markt met het weigeren van scholing omdat dit een lagere transitievergoeding zal opleveren (WN). Een andere markt reactie is de 7+8+8 constructie (WG) en mogelijk komt daar ook nog payroll bij om de keten te doorbreken (WG) of de vaststellingsovereenkomst sluiproute (WG).