Werknemers MSD naar Den Haag

1

Medewerkers van het farmaceutische bedrijf MSD in Oss, het voormalige Organon, trekken donderdag naar Den Haag om de politiek om steun te vragen.

Zij willen een petitie aanbieden aan de bewindslieden van Economische Zaken, Sociale Zaken en Financiën, zo heeft Mario Lander van vakbond De Unie laten weten.

MSD maakte vorige week bekend dat 2175 van de 4500 werknemers in Nederland hun baan kwijtraken. Dat komt door een reorganisatie van het Amerikaanse moederbedrijf. De researchafdeling in Oss wordt verplaatst naar de Verenigde Staten.

Lander spreekt van een “massieve ingreep die voortkomt uit winstmaximalisatie van het moederbedrijf”. Hij wijst erop dat de afgelopen jaren tientallen miljoenen euro’s subsidie naar het bedrijf in Oss zijn gegaan.

De SP en de PVV willen dat de Tweede Kamer terugkomt van reces voor een debat over het massa-ontslag.

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

  1. Onzinnige opmerkingen van dhr Lander. Met winstmaximalisatie van het moederbedrijf (MSD dus) heeft het helemaal niets te maken. Dhr. Hans Wijers heeft destijds Organon verkocht voor 11 miljard aan Schering Plough. Terwijl het plan was dat Organon zou verzelfstandigen en een beursgang zou maken. Vervolgens is MSD eigenlijk bij toeval eigenaar geworden van Organon c.s. door de overname van Schering Plough. Er was al een proces ingang gezet om R&D labs werelwijd te gaan sluiten, zowel bij Schering Plough als bij MSD. Het spreekt vanzelf dat als je al teveel R&D sites hebt en je krijgt er door fusies nog meer bij dat je ze dan sluit.
    Daar hebben de overheid, de vakbonden en de SP helemaal geen fluit mee te maken. Overigens is het de bemoeizuchtige politiek zelf die al jarenlang structureel de farma industrie het leven zuur maakt o.a. door het vervangen van “dure” merkmiddelen door 2e rangs loco’s, de industrie doorlopend te beschuldigen van omkoperij en zakkenvullersmentaliteit enz. En nu roept men ineens moord en brand en is farma plotseling een speerpunt industrie voor onze z.g. kennis economie. Dit is nog maar het begin. Al veel meer grote multinationale ondernemingen hebben kenbaar gemaakt Nederland de rug toe zullen keren als er niets veranderd en dat maakte de keus om Oss te sluiten ook gemakkelijker. Nederland is niet meer interessant, onderwijs steeds zwakker, mobiliteit en files, regeltjes, fiscaliteit, steeds meer criminaliteit, politiek steeds instabieler, bezuinigingsoperaties ten koste van infrastructuur, zwakke media. Eigen schuld, dikke bult dus.