Werknemer weigert vergoeding gesubsidieerde werkgever. Geen kennelijk onredelijk ontslag

1

Een werkneemster van een gesubsidieerd theater vindt de aangeboden ontslagvergoeding te laag en stapt naar de rechter.

Die vindt dat de werkneemster überhaupt geen vergoeding had mogen verwachten en oordeelt dat het ontslag niet kennelijk onredelijk is.

De situatie

Werkneemster werkt als directeur/zakelijk leidster bij de stichting Kleintheater. De inkomsten van de stichting bestaan voor 80 procent uit subsidie van de gemeente. Als de subsidie vervalt, vraagt de stichting het (voormalig) CWI met succes om toestemming voor ontslag van de directeur. De stichting biedt de werkneemster tot twee keer toe een beëindigingsvergoeding van € 60.000 aan, maar zij vindt dat bedrag te laag en stapt naar de rechter.

De vordering

De werkneemster stelt dat het ontslag kennelijk onredelijk is en vordert in eerste instantie een vergoeding van ruim € 76.000. Later verhoogt ze dat bedrag tot, afgerond, € 112.500 schadevergoeding wegens inkomensverlies en pensioensschade.

Het oordeel

Een ontslag kan kennelijk onredelijk zijn als de gevolgen van de opzegging voor de werknemer te ernstig zijn in vergelijking met het belang van de werkgever. Daarbij wordt gelet op de voor werknemer getroffen voorzieningen en de mogelijkheden om ander passend werk te vinden.

De rechter overweegt dat de werkneemster van de stichting, die grotendeels afhankelijk is van een subsidie, überhaupt geen vergoeding had mogen verwachten. Dat de stichting haar toch een vergoeding heeft aangeboden, is te prijzen. Dat die aangeboden vergoeding de gevolgen van het ontslag niet helemaal wegneemt, maakt het ontslag zeker niet automatisch kennelijk onredelijk.

De rechter oordeelt dat de stichting zorgvuldig genoeg is geweest tegenover de werkneemster. Door tweemaal een aanbod te weigeren heeft de werkneemster zelf het risico genomen dat er geen ander aanbod meer zou volgen. Door het aanbieden van de vergoeding heeft de stichting een eventuele grond voor een kennelijk onredelijk ontslag weggenomen. Het feit dat de werkneemster haar vordering in eerste instantie had gesteld op € 76.000 geeft aan dat de vergoeding van € 60.000 niet zo onredelijk was. Het gegeven ontslag is onder deze omstandigheden dan ook niet aan te merken als kennelijk onredelijk.

LJN BM2702
Kantonrechter Dordrecht
Weigeren ontslagvergoeding
Eerste aanleg
22 april 2010

Door mr. Ingrid Kooijman

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

1 reactie

  1. Nou het zal wel aan mij liggen maar een gesubsieerde vergoeding van ?60.000 vind ik best geld.

    Daar betalen wij dus allemaal voor, en dan ook nog naar de rechter gaan omdat het te weinig zou zijn.

    Belachelijk!