Werkloosheid onder ouderen stijgt

2

De werkloosheid onder ouderen neemt steeds grotere vormen aan. Nooit eerder waren meer dan 50.000 zestigers op zoek naar werk. Dat meldt het economisch bureau van ING.

In 2010 was nog 4 procent van de 60- tot 65-jarigen werkloos. In het eerste kwartaal van 2015 was dit bijna 10 procent. Het totaal aantal mensen van 60 tot 65 jaar nam tussen 2009 en 2015 licht af, maar het aantal dat actief is op de arbeidsmarkt is in die periode met zo’n 180.000 gegroeid: een toename van ongeveer 50 procent. Een groot deel van deze zestigers heeft werk, maar het aantal werklozen loopt op.

Volgens ING zijn ouderen vaak duur voor werkgevers. Daardoor worden ze niet aangenomen bij bedrijven. Het nieuwe ontslagrecht dat op 1 juli inging, is volgens veel mensen een extra tegenvaller voor ouderen, blijkt uit een enquête van ING.

Dit is niet de eerste keer dat er kritiek wordt geuit op de Wet Werk en Zekerheid. De ondervraagden gaven aan dat zij denken dat niemand gebaat is bij de nieuwe regelingen en zij verwachten niet dat flexwerkers en werklozen de vruchten zullen plukken van de wet.

Bron: ANP

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.

2 reacties

  1. Dick Klinkhamer op

    Ik meen me de onderneming te herinneren die als eerste negatief in het nieuws kwam na de invoering van de WWZ….
    De discussie zoals deze thans wordt gevoerd over modernisering van de arbeidsmarkt heeft niets van doen met labbekakkerij, doch van alles met hypocrisie. De oudere kan door toedoen van de vakbonden met hun CAO’s niet concurreren over arbeidsvoorwaarden (hoeveel oudere werklozen blijven eigenlijk nog vakbondslid na hun ontslag en wordt er wellicht daarom zo halsstarrig vastgehouden aan seniorenregelingen in de CAO?). Dat zij volgens werkgevers meer salaris claimen deugt trouwens ook al niet want ze worden namelijk zelden uitgenodigd voor een gesprek (en ik ken niemand die in zijn brief of CV al begint over het salaris). Of niet ingeschreven bij het uitzendbureau….
    Heb jij Abraham of Sarah in zicht? Ik wens je in ieder geval een goede gezondheid toe zonder stress!

  2. Peter Yntema op

    Het versneld invoeren van de hogere uitstroomleeftijd staat hier toch echt haaks op en de vraag is of dit niet een totaal overbodige actie is die niemand echt wil.