Werkgevers verwachten geen lukrake ontslagen

0

Werkgeversvoorman Benard Wientjes van VNO-NCW verwacht niet dat door de versoepeling van het ontslagrecht werknemers lukraak op straat worden gezet, zoals vakbonden vrezen.

,,Er komt hier geen ‘hire and fire’-beleid. Dat past niet bij onze manier van denken.”

Dat zei Wientjes donderdag tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer over plannen om onder meer de preventieve toets op ontslag af te schaffen. Hij benadrukte dat ondernemers hechten aan goede relaties met hun personeel en de vakbonden. Ook zit het bedrijfsleven er volgens hem niet op te wachten dat een ,,paradijs voor advocaten” ontstaat, omdat werknemers bij een kennelijk onredelijk ontslag naar de rechter zullen stappen.

Zijn MKB-collega Hans Biesheuvel wees er nog op dat Nederland veelal middelgrote en kleine bedrijven kent, waar werkgevers en werknemers ,,heel dicht bij elkaar staan”. Volgens hem koesteren ondernemers juist hun steeds schaarser wordende vakkrachten met de vergrijzing.

De Kamer buigt zich nu over plannen voor versoepeling van het ontslagrecht en aanpassing van de WW, die VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie hebben afgesproken in hun begrotingsakkoord. Ondernemers dringen al jaren erop aan bij de politiek dat het ontslaan van personeel makkelijker en vooral goedkoper moet worden. Hoge gouden handdrukken en lange procedures zou werkgevers nu afschrikken om mensen in vaste dienst te nemen.

De werkgevers zijn dan ook positief over de voorgenomen versoepeling van het ontslagrecht, maar de plannen uit het begrotingsakkoord vergen wel uitwerking volgens Wientjes. Hij zei er vanuit te gaan dat hierbij werkgevers en de vakbeweging worden betrokken, bijvoorbeeld via een adviesaanvraag aan de Sociaal-Economische Raad (SER).

VNO-NCW en MKB Nederland zijn bijvoorbeeld bezorgd over de plannen met de Werkloosheidswet, waarin werkgevers verantwoordelijk worden voor het eerste half jaar van de WW. Volgens Biesheuvel is deze last voor kleine bedrijven met vaak vijf tot zeven werknemers te zwaar.

Zie ook:
Overzicht wijzigingen ontslagrecht

Lees meer over:

Over Auteur

De redactie van XpertHR Actueel zorgt er gezamenlijk voor dat u op de hoogte blijft van het laatste P&O-nieuws, de ontwikkelingen in het vakgebied en relevante jurisprudentie.